20 mai 2024

Preşedintele Iranului a murit. Echipele de salvare au ajuns la locul prăbuşirii elicopterului după aproape 20 de ore

Florin Jipa

A fost confirmat decesul ocupanţilor din elicopterul prăbuşit în Iran: preşedintele Ebrahim Raisi, ministrul de externe Hossein Amir Abdollahian, guvernatorul provinciei Azerbaidjanul de Est, Malek Rahmati Tabriz, liderul religios al provinciei, Imamul Mohammad Ali Alehashem, împreună cu pilotul, copilotul, şeful echipajului, şeful securităţii.

Sursă foto: Mediafax

Anunţul a fost făcut de şeful Semilunii Roşii. 71 de echipe de salvare-căutare au acţionat în zonă, iar resturile elicopterului au fost găsite în această dimineaţă, după aproximativ 20 de ore de căutări.

Următorul în linia de succesiune după moartea preşedintelui ar fi prim-vicepreşedintele Mohammad Mokhber, dacă va fi aprobat de liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei. În 50 de zile, Iranul trebuie să organizeze alegeri anticipate

Raisi l-a numit pe Mokhber ca prim-vicepreşedinte în august 2021, la scurt timp după ce a preluat funcţia. El este a şaptea persoană care ocupă această funcţie de la revizuirea constituţiei.

Înainte de numirea sa în funcţia de vicepreşedinte, Mokhber a ocupat timp de 14 ani funcţia de şef al Setad din Iran, un puternic conglomerat economic.

Conform Al Jazeera, este pt prima dată când Iranul se confruntă cu o astfel de situaţie, în care un preşedinte moare în timpul mandatului.

Liderul suprem, Ali Khamenei a precizat ieri că această tragedie nu va influenţa guvernarea.

Cu toate acestea, importante dispozitive de securitate au fost desfăşurate începând de noaptea trecută în marile oraşe, inclusiv în Teheran