Calendar evenimente

Filtreaza dupa categorie:

septembrie 2019

01 septembrie Ziua Informaticienilor Militari

https://www.mapn.ro/zilele_armelor/index.php

La 1 septembrie 1963 s-a înfiinţat, prin ordinul Marelui Stat Major, Grupa de Automatizări din Direcţia Generală a Înzestrării - primul organism cu atribuţii de concepţie, coordonare şi înzestrare în domeniul informaticii militare şi automatizării conducerii trupelor.

09 - 12 septembrie ICT's 19th Annual Summit: International Conference on Counter-Terrorism

https://www.ict.org.il/Home.aspx#gsc.tab=0

Conferința internațională anuală a Institutului International pentru Contra-terorism este cea mai mare și una dintre cele mai influente evenimente din domeniul combaterii terorismului de astăzi. Conferința reprezintă o oportunitate vitală pentru specialiștii de profil din diferite domenii de specialitate pentru a stabili relații profesionale și a servi drept platformă pentru formarea cooperării internaționale. Peste 1000 de factori de decizie de top, din domeniul apărării, informațiilor și ofițeri de poliție, academicieni proeminenți și lideri ai industriei de securitate din peste 60 de țări participă la summitul mondial privind combaterea terorismului.

10 - 13 septembrie DEFENCE & SECURITY EQUIPMENT INTERNATIONAL

https://www.dsei.co.uk/

Evenimentul mondial nr 1 care leagă guverne, forțe armate naționale, liderii ai industriei de apărare și securitate. Evenimentul ofera oportunități de afaceri, acces la demonstrații live. DSEI poate asigura îmbunătățirea cunoașterii, descoperirea și experimentarea celor mai recente capacități tehnice cu aplicabilitate militară în spațiul terestru, naval, aerospațial și de securitate.

19 septembrie Ziua Artileriei şi Rachetelor Antiaeriene

https://www.mapn.ro/zilele_armelor/index.php

La 19 septembrie 1916, pe timpul executării manevrei de la Flămânda de către Armata 3, se realizează doborârea primului avion inamic de către o baterie de artilerie înzestrată cu tunuri antiaeriene propriu-zise (calibru 75 mm Deport), şi nu cu tunuri terestre adaptate.

octombrie 2019

01 - 03 octombrie Global SOF Symposium Europe - Belgia, Bruxelles

https://www.globalsofsymposium.org/europe/Home

he Global SOF Symposium - Belgium will be the 4th Global Special Operations Forces (SOF) Foundation event in Europe. The previous year's event in Madrid, Spain, brought in 400+ attendees from 30 Nations. Symposium Highlights A packed agenda that includes high-ranking speakers and extensive networking opportunities Exhibit and sponsorship opportunities for industry partners Attendees include: active duty and retired military and police, government civilians, industry, academia, journalists, and non-governmental organizations

09 octombrie Ziua Resurselor Umane

https://www.mapn.ro/zilele_armelor/index.php

La 9 octombrie 1862, prin Înaltul Decret al domnitorului Alexandru Ioan Cuza, în cadrul Ministerului de Război, a luat fiinţă, "I-a Direcţie Personal şi Operaţii Militare", organizată pe două "diviziuni", din care ulterior au evoluat structurile de personal/resurse umane din Armata României.

20 octombrie Ziua Pensiilor Militare

https://www.mapn.ro/zilele_armelor/index.php

În "Monitorul Oastei" nr. 1 din 20 octombrie 1862, anul al 3-lea, Partea Oficială, în cuprinsul Ordinului pe toată oastea nr 267, semnat de generalul Florescu, în calitate de ministru de război, se menţionează prima structură specializată în domeniul pensiilor militare în cadrul Tabloului cu noua organizare a Ministerului.

30 octombrie Ziua Relaţiilor Publice Militare

https://www.mapn.ro/zilele_armelor/index.php

La 30 octombrie 1993, în baza Ordinului general al ministrului apărării şi a Ordinului Marelui Stat Major, Secţia de Informare şi Relaţii Publice a Armatei (SIRPA -înfiinţată la sfârşitul lunii octombrie 1991), s-a transformat în Direcţia de Informare şi Relaţii Publice a Armatei (DIRPA), iar în perioada 30 aprilie 1997 – 20 februarie 2007 a purtat denumirea de Direcţia Relaţii Publice (DRP). Începând cu 20 februarie 2007, denumirea structurii este Direcţia informare şi relaţii publice.

noiembrie 2019

03 noiembrie Ziua Vânătorilor de Munte

https://www.mapn.ro/zilele_armelor/index.php

Actul de constituire a fost Ordinul M.C.G.R. nr. 294 din 3/16 noiembrie 1916, potrivit căruia Şcoala Militară de Schiori - Bucureşti era transformată în Corpul Vânatorilor de Munte (comandat atunci de cpt. Virgil Bădulescu), precizându-se ca "... vânatorii de munte sunt destinati mai cu seama misiunii de recunoaştere, de siguranţă şi legatură şi sunt chemaţi a funcţiona şi ca unitate tactică, în special în trecătorile Carpaţilor".

10 noiembrie Ziua Artileriei

https://www.mapn.ro/zilele_armelor/index.php

În anul 1843, domnitorul Gh.Bibescu a întreprins o călătorie la Istanbul şi, la înapoiere, a adus în ţară patru tunuri de calibru 80 mm, dăruite în semn de preţuire de către sultan, pentru ca "să slujească întru paza bunei rânduieli şi liniştei obşteşti". Ca urmare, la 10 noiembrie 1843, prin porunca Domnească nr. 198, se legifera înfiinţarea primei baterii de artilerie în oastea româna.

11 noiembrie Ziua Veteranilor

https://www.mapn.ro/zilele_armelor/index.php

Ziua Veteranilor a fost instituită prin Legea nr.150 din 22.10.2014, privind modificarea şi completarea OUG nr.82/2006 pentru recunoaşterea meritelor personalului armatei participant la acţiuni militare şi acordarea unor drepturi acestuia şi urmaşilor celui decedat. Ziua de 11 noiembrie a fost aleasă pentru simbolistica ei - intrarea în vigoare, la 11 noiembrie 1918, ora 11.00, a Armistiţiului între Puterile Antantei şi Germania, în urma căruia se punea capăt Primului Război Mondial şi se creau condiţiile necesare realizării, în ţara noastră, a Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918. România se alătură, astfel, Australiei, Canadei, Statelor Unite ale Americii, precum şi altor state din Europa care, la 11 noiembrie, îşi arată recunoştinţa pentru militarii întorşi din misiuni şi îşi comemorează eroii.

12 noiembrie Ziua Statului Major al Apărării

https://www.mapn.ro/zilele_armelor/index.php

La 12 noiembrie 1859, domnitorul A.I.Cuza, prin Ordinul de Zi nr.83, a semnat actul de constituire a "Secţiei a II-a" din cadrul "Corpului de Stat Major General", ca prim element organizat al cercetării Armatei române.

12 noiembrie Ziua Cercetaşilor Militari

https://www.mapn.ro/zilele_armelor/index.php

Prin Ordinul de Zi nr. 83, la 12/24 noiembrie 1859, domnitorul Alexandru Ioan Cuza a semnat actul de constituire a "Secţiei a II-a" din cadrul "Corpului de Stat Major General", ca prim element organizat al cercetării în Armata Română.

12 noiembrie Ziua Geodezilor Militari

https://www.mapn.ro/zilele_armelor/index.php

Ziua Geodezilor Militari În 1859 s-a înfiinţat Serviciul Topografic Militar.

16 noiembrie Ziua Transporturilor Militare

https://www.mapn.ro/zilele_armelor/index.php

La 16 noiembrie 1880, cu ocazia înfiinţării celui de-al doilea batalion de geniu (Înalt Decret nr. 2550), în cadrul unităţilor de acest tip a fost inclusă şi câte o companie de căi ferate, primele subunităţi de acest fel din Armata româna.

decembrie 2019

15 decembrie Ziua Cercului Militar Naţional

https://www.mapn.ro/zilele_armelor/index.php

Cercul Militar Naţional este una dintre cele mai vechi instituţii militare româneşti, având practic vârsta independenţei ţării. Şi asta pentru că la 15 decembrie 1876, în ajunul războiului pentru independenţă din 1877-1878, în plină criză orientală, care avea să aducă schimbări majore în configuraţia sud-estului European, adunarea generală a ofiţerilor din Bucureşti, cea mai mare din ţară, a hotărât adoptarea statutelor ceea ce semnifică actul de naştere al Cercului Militar Naţional.