27 mai 2018

Kim Jong-un "este decis" ca întâlnirea cu Trump să aibă loc/Trump:Data de 12 iunie "nu s-a schimbat"

Departamentul Externe

Liderul nord-coreean Kim Jong-un "este decis" ca întâlnirea cu preşedintele SUA, Donald Trump, stabilită la Singapore să aibă loc, iar mesajul transmis de şeful de la Casa Albă este pe aceeaşi linie.

Donald Trump a subliniat, sâmbătă seara, că data de 12 iunie stabilită pentru discuţii "nu s-a schimbat", relatează BBC.

Anunţul vine după ce joi, Trump a anulat summitul, citând "ostilitatea" Coreei de Nord, ulterior, după mesajele de la Phenian, declaraţiile fiind nuanţate.

Liderii din Coreea de Nord şi Coreea de Sud au convenit să "se întâlnească frecvent", a transmis agenţia de presă nord-coreeană, KCNA.

La întrevederea surpriză de sâmbătă, discuţiile dintre liderii celor două Coreei au durat aproximativ două ore. Moon Jae-in şi Kim Jong-Un s-au întâlnit în zona demilitarizată dintre cele două ţări.

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui Coreei de Sud a declarat că, sâmbătă, cei doi lideri a avut loc un schimb de opinii "sincer".

"Aceştia au anunţat că se vor întâlni frecvent în viitor pentru a facilita dialogul", Kim Jong-Un şi Moon Jae-in exprimându-şi dorinţa de "a face eforturi comune pentru denuclearizarea peninsulei coreene", relatează KCNA.

O echipă de oficiali Casa Albă urmează să se deplaseze în acest weekend la Singapore pentru a pregăti posibilul summit între preşedinte american Donald Trump şi liderul nord-coreean Kim Jong-Un, a declarat un purtător de cuvânt al Administraţiei de la Washington, potrivit agenţiei Reuters.

Anterior, publicaţia Politico a relatat că o echipă de 30 de oficiali de la Casa Albă şi Departamentul de Stat se pregăteşte să plece weekendul acesta la Singapore.

Preşedintele SUA, Donald Trump, a semnalat vineri după-amiază că a reluat contactele cu Phenianul şi ar putea reactiva întrevederea cu liderul Coreei de Nord, Kim Jong-Un.

Liderul de la Casa Albă a semnalat că întrevederea cu liderul nord-coreean, Kim Jong-Un, ar putea avea loc chiar la data stabilită iniţial, 12 iunie.