26 aprilie 2018

Donald Tusk: Uniunea Europeană urmăreşte să aprofundeze cooperarea cu statele din Balcanii de Vest

Marian Avram

Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, a declarat, miercuri, că Uniunea Europeană urmăreşte să aprofundeze cooperarea cu Serbia şi cu alte state din Balcanii de Vest, în contextul în care ţările din regiune aspiră să adere la Blocul comunitar, informează site-ul agenţiei de presă Reuters.

Sursă foto: Mediafax

Serbia, Macedonia, Albania, Bosnia şi Herţegovina, Muntenegru şi Kosovo au făcut demersuri pentru a iniţia negocierile de aderare la Uniunea Europeană.

Tusk a precizat că va milita în favoarea aderării la UE a statelor din Balcanii de Vest în cadrul summitului ce va avea loc în Bulgaria la jumătatea lunii mai.

”Uniunea Europeană este pregătită şi vrea să rămână un partener demn de încredere al Serbiei şi al statelor din regiunea balcanică. În cadrul summitului nostru de la Sofia vom reafirma disponibilitatea noastră de a lucra la integrarea europeană a acestor state”, a declarat preşedintele Consiliului European.

Oficialii europeni au stabilit ca termen anul 2025 pentru posibila admitere a celor şase ţări în Uniunea Europeană. Cu ocazia unui summit al Balcanilor de Vest programat în mai la Sofia, liderii UE ar urma să exprime susţinere pentru obiectivul admiterii în anul 2025 a Serbiei şi Muntenegrului.