05 august 2019

Coreea de Sud şi Statele Unite, pregătiţi de exerciţiile militare anuale comune

Marinela Sarbu

Coreea de Sud şi Statele Unite se pregătesc să-şi desfăşoare exerciţiile militare anuale comune, în ciuda avertismentelor din partea Coreei de Nord că exerciţiile ar putea deturna relaţiile diplomatice fragile în urma disputelor nucleare, a anunţat luni armata de la Seul, potrivit Associated Press.

Sursă foto: Mediafax

Choi Hyun-soo, purtăttoarea de cuvânt al Ministerului sud-coreean al Apărării de la Seul, a declarat că exerciţiile vor fi concentrate pe verificarea capacităţilor Seulului pentru reluarea controlului operaţional de război al trupelor sale de la Washington. Aceasta nu a confirmat sau negat rapoartele că exerciţiile, care sunt de aşteptat să fie simulate de computer şi să nu implice trupe şi echipamente de luptă, au început luni.

Coreea de Nord a intensificat recent testarea armamentului din dotare, inclusiv două teste de trageri care au fost catalogate drept un nou sistem de rachete care au avut loc săptămâna trecută, în timp ce şi-a exprimat frustrarea pentru continuarea exerciţiilor coune ale SUA şi Coreei de Sud pe care le vede ca pe o repetiţie pentru o eventuală invazie şi, de asemenea, un ritm lent al negocierilor nucleare cu Statele Unite.

Coreea de Nord a transmis că va aştepta să vadă dacă exerciţiile din luna august într-adevăr vor avea loc pentru a decide cu privire la soarta rlaţiilor sale diplomatice cu Statele Unite şi, de asemenea, dacă va continua cu suspendarea unilaterală a testelor cu rachete nucleare şi cu rază lungă de acţiune, pe care liderul Kim Jong le-a anunţat anul trecut pe fondul unei acţiuni diplomatice cu Washingtonul.

Aliaţii şi-au redus exerciţiile militare şi au oprit, de asemenea, trimiterea în regiune a activelor strategice americane, cum ar fi bombardierele cu rază lungă de acţiune şi portavioane, de la primul summit dintre Kim şi preşedintele Donald Trump, din Singapore, în iunie anul trecut, pentru a crea spaţiu pentru diplomaţie.