04 aprilie 2022

Bulgaria ar putea lua o decizie în această săptămână privind trimiterea unor echipamente militare Ucrainei. Nu va trimite, însă, avioane MiG-29 sau rachete S-300, pentru că ar reduce propriile capabilităţi de apărare

Andreea Soare

Bulgaria ar putea începe să ofere sprijin militar Ucrainei, întrucât o decizie în acest sens va fi luată în această săptămână, a declarat co-preşedintele partidului Bulgaria Democratică, Atanas Atanasov, care face parte din coaliţia de guvernare, scrie euractiv.

Sursă foto: Mediafax

Bulgaria este condusă de o coaliţie formată din patru partide, incluzând partidul pro-rus socialist, care se opune trimiterii de arme Ucrainei. Atanasov susţine, însă, că o decizie favorabilă ar putea fi luată cu sprijinul partidelor GERB şi MRF.

„Subiectul este discutat în parlament. Se va vota în această săptămână”, a transmis Atanasov, scrie euractiv. Acesta susţine că Bulgaria trebuie să arate că face parte din lumea occidentală, care susţine democraţia.

Bulgaria nu va trimite, însă, avioane MiG-29 sau rachete S-300 Ucrainei, pentru că acest lucru ar însemna o reducere semnificativă a propriilor capabilităţi de apărare, dar va putea trimite muniţie şi arme de mici dimensiuni. Dacă parlamentul va decide trimiterea de ajutor militar ucrainenilor, finanţarea va veni din bugetul Bulgariei, UE şi NATO.

„Sunt sigur că BSP (n.r. partidul pro-rus) nu va susţine această decizie, însă cred că GERB şi MRF sunt pregătiţi să ajute”, a mai spus Atanasov.

Societatea bulgară (70%) crede, însă, că Bulgaria ar trebui să rămână neutră în privinţa conflictului dintre Ucraina şi Rusia.