19 ianuarie 2019

Al zecealea protest al "Vestelor galbene", la Paris

Bianca Pavaluca

Mişcarea „Vestele galbene” protestează sâmbătă în capitala Franţei, Paris, în al zecelea weekend consecutiv de manifestaţii împotriva Guvernului preşedintelui Emmanuel Macron, relatează Reuters.

Sursă foto: Mediafax

Protestatarii au început să se adune în zona Champs Elysees şi în zona Turnului Eiffel, numărul acestora urmând să crească pe parcursul zilei.

Protestele mişcării „Vestele galbene” au început în luna noiembrie, faţă de majorarea preţurilor la carburanţi şi faţă de erodarea nivelului de trai în Franţa. Protestatarii cer demisia Guvernului de la Paris şi a preşedintelui Emmanuel Macron.

Protestele din luna decembrie au fost cele mai violente din Paris din ultimii zeci de ani. Participanţii au incendiat maşini şi au distrus mai multe magazine. În luna ianuarie, intensitatea violenţei din cadrul protestelor a scăzut.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a lansat o serie de dezbateri naţionale pentru a permite protestatarilor să îşi manifeste nemulţumirile într-un mod paşnic.

Weekendul trecut, autorităţile franceze au folosit gaze lacrimogene şi tunuri de apă pentru a dispersa mulţimea. Peste 80.000 de ofiţeri de poliţie au fost distribuiţi în toată ţara pentru a ţine situaţia sub control.