Teroriştii au deturnat istoria. 11 septembrie 2001 – Atacul care a schimbat lumea şi a declanşat cel mai lung război din istoria SUA, la care a participat şi România
Florin JipaGrupul terorist Al-Qaeda, puţin cunoscut populaţiei până atunci, a pus în scenă cel mai sângeros atac extern pe teren american din istoria SUA, care a lăsat în urmă 3.000 de morţi (441 pompieri şi poliţişti, 246 călători şi echipajele aeronavelor), din care şapte români, şi a declanşat războiul din Afganistan.

A fost pentru prima dată şi singura dată când un stat a cerut activarea articolului 5 al Tratatului Atlanticului de Nord şi iarăşi, prima dată când SUA a blocat la sol toate aeronavele comerciale.
19 terorişti ai grupului islamist condus de Osama bin Laden au deturnat patru aeronave. Au fost împărţiţi în patru echipe, fiecare a avut o persoană cu pregătire în aviaţie şi cursuri în Statele Unite. Intenţia lor a fost să folosească avioanele ca rachete ghidate pentru a lovi obiective din New York şi Washington, D.C.
Două au lovit turnurile World Trade Center, din New York, de 110 etaje, omorând 2.753 persoane. Peste 17.000 de persoane, din 77 de ţări, erau în cele două clădiri la momentul atacului.
Al treilea avion a lovit Pentagonul, omorând 184 de persoane.
Al patrulea avion, care avea ca ţintă Capitoliul, a fost doborât intenţionat în Pennsylvania, când călători şi membri ai echipajului au încercat să preia controlul, ucigând 40 de persoane.
Firul evenimentelor:
- 7.59 a.m. – patru aeronave au fost deturnate, simultan, de terorişti.
- 8:46 a.m. – primul avion a lovit turnul de nord: Cursa American Airlines 11, un Boeing 767 ruta Boston - Los Angeles cu 92 oameni la bord, inclusiv cinci terorişti
- 9.03 a.m. – al doilea avion a lovit turnul din sud: Cursa United Airlines 175, Boeing 767, ruta Boston - Los Angeles, cu 65 oameni la bord, inclusiv cinci terorişti. Explozii puternice
- 9.05 a.m. preşedintele George Bush a fost informat. Acesta se afla la o şcoală primară din Florida.
- 9.30 a.m. Preşedintele George W. Bush se adresează naţiunii catalogând acţiunea „un aparent atac terorist” şi a cerut „o investigaţie pentru a-i vâna şi prinde pe cei responsabili”
- 9.37 a.m. Pentagonul a fost lovit: cursa American Airlines 77, Boeing 757 Washington - Los Angeles, cu 64 persoane la bord, din care cinci terorişti.
- 9.42 a.m. Toate aeronavele comerciale blocate la sol. Pentru prima dată, Administraţia Federală pentru Aviaţie (US Federal Aviation Administration) a ordonat tuturor aeronavelor comerciale să aterizeze şi a oprit toate decolările.
- 9.59 a.m. Turnul din sud al World Trade Center s-a prăbuşit, la 56 de minute după ce a fost lovit.
- 10.03 a.m. al patrulea avion s-a prăbuşit în Pennsylvania. Cursa United Airlines 93, un Boeing 757, din Newark spre San Francisco, cu 44 de persoane, inclusiv patru terorişti, s-a prăbuşit lângă Shanksville, Pennsylvania, după ce pasagerii şi echipajul au încercat să preia controlul aeronavei.
- 10.28 a.m. Turnul din Nord al World Trade Center s-a prăbuşit, după o oră şi 42 de minute de la lovire.
- 20.30 Preşedintele George W. Bush se adresează naţiunii din Biroul Oval şi declară că mii de persoane au murit şi Statele Unite nu „vor face distincţie între teroriştii care au comis atacurile şi cei care îi adăpostesc.”
Participarea României la războiul din Afganistan
Din anul 1994 şi până în prezent, peste 60 000 de militari români au participat la misiuni şi operaţii internaţionale, din care peste 32 000 doar în Afganistan (37 de rotaţii a câte şase luni), arată MApN.
Toate structurile luptătoare ale Armatei României din categoriile de forţe şi comandamente au participat la misiuni şi operaţii în acest teatru de operaţii.
Foto: Misiune de patrulare a militarilor români în Afganistan. Sursă: MApN
Primii militari români au fost dislocaţi în Afganistan în luna ianuarie 2002 – 25 de poliţişti militari şi o aeronavă C-130 Hercules, cu un echipaj format din 14 membri ai Forţelor Aeriene Române.
Primul batalion dislocat în teatru (aproximativ 400 militari) a fost Batalionul 26 Infanterie din Craiova, supranumit „Scorpionii Roşii“, introdus în teatru în iunie 2002, condus de locotenent-colonelul Nicolae-Ionel Ciucă.
Batalionul 26 a fost primul batalion de infanterie românesc într-o misiune de luptă în afara teritoriului naţional după cel de-Al Doilea Război Mondial.
România a fost prima ţară care a avut conducerea Aeroportului Internaţional Kabul pentru un an de zile (două misoiuni consecutive), între aprilie 2011 şi aprilie 2012. Forţelor Aeriene Române au mai avut aceeaşi misiune, pentru şase luni, şi în anul 2006.
Ultimul contingent românesc a fost repatriat din Afganistan pe data de 27 iunie. Pentru execuţia Ordinului de operaţii „Safe Return-A“ au fost necesare 12 misiuni de transport aerian, din care trei cu aeronave C-17 asigurate de USCENTCOM, 7 cu aeronave C-17 asigurate de HAW Papa şi una cu o aeronavă C-130 din resursa naţională. La finalul misiunii Armatei României în TO Afganistan au fost repatriaţi în siguranţă 615 militari şi peste 135 de tone de echipamente şi materiale. Costurile totale ale participării Armatei României la misiuni în Afganistan sunt de peste 3 miliarde lei.
În misiune şi-au pierdut viaţa 27 de militari, iar peste 200 au fost răniţi. La aceştia se adaugă alţi trei militari în rezervă care au fost ucişi, doi lucrau pentru ONU, iar al treilea pentru MAE, la Ambasada României în Kabul.
Primul militar căzut la datorie în Afganistan, la data de 11 noiembrie 2003, a fost sublocotenentul (post-mortem) Iosif Silviu Fogoraşi. Astfel, 11 noiembrie a devenit reper pentru instituirea, în România, a Zilei Veteranilor din Teatrele de Operaţii, marcată pentru prima oară în anul 2014. ü Ultimul militar care şi-a pierdut viaţa în Afganistan, pe 5 septembrie 2019, a fost sublocotenentul (pm) Ciprian-Ştefan Polschi.
