19 iulie 2018

Politician: Italia nu este de acord cu numirea unui german la conducerea BCE / UE riscă destrămarea

Mihai Draghici

Italia nu este de acord cu numirea germanului Jens Weidmann în funcţia de preşedinte al Băncii Centrale Europene (BCE), afirmă Claudio Borghi, un economist din cadrul formaţiunii de extremă-dreapta Liga Nordului, aflată la guvernare, avertizând că Uniunea Europeană riscă destrămarea.

Sursă foto: Mediafax

Preşedintele BCE, italianul Mario Draghi, urmează să se retragă din activitate la finalul mandatului de opt ani, în octombrie 2019. Gernmania ar vrea conducerea BCE pentru prima dată de la crearea instituţiei.

Preşedintele Băncii centrale germane (Bundesbank), Jens Weidmann, nu a fost propus oficial pentru acest post, dar este considerat cel mai plauzibil candidat.

"Jens Weidmann nu ar fi o opţiune bună pentru Italia", a afirmat, pentru agenţia de presă Reuters, Claudio Borghi, un economist din cadrul partidului Liga Nordului (extremă-dreapta, eurosceptic).

"Opiniile incisive ale lui Jens Weidmann în sensul unor politici monetare şi fiscale restrictive ar putea conduce la dezintegrarea Europei. Dimpotrivă, decizia lui Mario Draghi privind achiziţionarea obligaţiunilor suverane UE prin aşa-numitul program de relaxare cantitativă a menţinut coeziunea actualului Bloc comunitar", a argumentat politicianul italian.