General american: dronele MQ-9 Reaper din România observă activităţile militare ruse din Marea Neagră
Florin JipaComandantul Forţelor Aeriene americane din Europa şi Africa, generalul Jeffrey Harrigian, a declarat, pe 26 februarie, că sporirea numărului de sisteme aeriene fără pilot MQ-9 Reaper din Europa ajută aliaţii să urmărească activitatea militară a Rusiei din Marea Neagră.
Generalul american s-a referit la dislocarea, la începutul anului, la Câmpia Turzii, care se află la doar 300 de km de Marea Neagră, a Grupului 25 Atac, format din 90 de aviatori şi un număr nespecificat de aeronave Reaper.
Aceste aparate ajută aliaţii să-şi dezvolte colectarea de informaţii, recunoaşterea şi supravegherea zonelor sensibile, a mai declarat generalul american, conform military.com.
În 2018, Statele Unite au dislocat Detaşamentul 2, din Grupul 52 Operaţii Expediţionare, în Polonia, cu aeronave MQ-9 Reaper, în baza militară de la Miroslawiec, pentru a supraveghea acţiunile ostile ale militarilor ruşi din Marea Baltică.
Poziţia strategică a României la Marea Neagră şi nevoia de drone au fost arătate de generalul Hodges în 2020
Despre necesitatea unor drone în ţara noastră a vorbit anul trecut şi generalul-locotenent în rezervă Ben Hodges, fostul comandant al Forţelor Terestre americane din Europa, în cadrul unui interviu în Monitorul Apărării şi Securităţii: „România ar trebui să-şi creeze sisteme A2D2 Anti Access/Area Denial pentru interdicţia forţelor ruseşti şi protecţia coastelor şi a platformelor petroliere,” a fost unul dintre sfaturile oficialului american. Pentru acest obiectiv, „pe lângă aviaţie şi rachete antinavă, un mijloc la îndemână ar fi dronele, care ar bloca inclusiv cele şapte submarine ruseşti din Marea Neagră,” a mai spus Hodges.
Ben Hodges a realizat, în cadrul Institutul de cercetare CEPA (Center for European Policy Analysis) o strategie pentru flancul estic al NATO, intitulată: ONE FLANK, ONE THREAT, ONE PRESENCE, unde a arătat poziţia strategică a României în regiune, deoarece cu mijloace potrivite, precum radare, drone, aeronave, ţara noastră ar putea supraveghea mişcările forţelor militare ruse din Marea Neagră.
România vrea să cumpere 7 sisteme aeriene fără pilot cu 300 milioane euro
Ministerul Apărării Naţionale are un program de achiziţie pentru şapte sisteme aeriene fără pilot, tactic-operative, clasa a II-a UAS-TO, pentru care estimează un cost de 276,7 milioane de euro, fără TVA.
Sistemele de avioane fără echipaj la bord ar intra în dotarea Direcţiei generale de informaţii a apărării, fiind necesare pentru asigurarea sprijinului informativ în timp real în medii ostile. Acestea vor putea fi folosite în misiuni de supraveghere, cercetare, identificare ţinte şi căutare-salvare inclusiv deasupra Mării Negre, dar încă nu sunt informaţii oficiale referitoare la demararea achiziţiei.