E vremea dronelor: Armata azeră prezintă, într-o paradă, avioanele fără pilot care au contribuit la victoria din Nagorno-Karabah
Florin JipaArmata azeră a efectuat, astăzi, un antrenament pentru parada militară din 10 decembrie pentru a marca finalul războiului din Nagorno-Karabah. Ce iese în evidenţă este numărul mare de avioane fără pilot, echipamente militare ce au avut un rol determinant în câştigarea războiului.

Printre dronele prezentate, vor fi cele de recunoaştere Orbiter-3, Orbiter -2M şi Orbiter-1K, realizate de compania israeliană Aeronautics şi asamblate de AZAD Systems, un joint venture între Azerbaidjan şi Israel.
Sursă: Profimedia - UAS Orbiter-3, la antrenamentul pentru parada din 10 decembrie de la Baku
Dintre sistemele aeriene fără pilot pentru distanţe medii şi mari, Azerbaidjanul se laudă cu Heron-1 MK II şi Hermes 900 realizate de firma israeliană IAI (Israel Aircraft Industries).
Sursă: Profimedia - UAS Heron-1 MK II , la antrenamentul pentru parada din 10 decembrie de la Baku
În timp ce azerii se pregătesc de sărbătoare, în Armenia sunt demonstraţii care cer demisia prim-ministrului Nikol Pashinyan după semnarea armistiţiului.
După ce Azerbaidjanul a doborât, pe 9 noiembrie, din greşeală, un elicopter rusesc Mi-24, a doua zi a fost semnată o declaraţie comună de încetare a focului, în Nagorno-Karabah, de către preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, preşedintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, şi prim-ministrul Armeniei, Nikol Pashinyan.
Imediat, Rusia a trimis un contingent militar de menţinere a păcii format din aproximativ 2.000 de militari, 90 de transportoare blindate şi alte aproximativ 380 de piese de armament special.
Pe 27 septembrie, Azerbaidjanul a pornit o ofensivă pentru recucerirea provinciei Nagorno-Karabakh, care a aparţinut în perioada sovietică Azerbaidjanului, dar este locuită preponderent de către etnici armeni.Luptele intense, care au constat în trageri cu muniţie de artilerie şi rachete, manevre cu mari unităţi blindate şi bombardamente de aviaţie, au produs victime în ambele tabere, inclusiv în rândul civililor.
Reizbucnirea conflictului s-a realizat după alte momente violente, din vara lui 2014, aprilie 2016 şi iulie 2020. Războiul dintre cele două state sovietice de la începutul anilor 90 s-a soldat cu 30.000 de victime.
