Controverse după avansările de Ziua Naţională
Florin JipaAdministraţia Prezidenţială a anunţat, vineri, avansarea unui număr de 48 de militari şi funcţionari publici cu statut special din MApN, STS, SPP şi MAI.

Au primit o stea 16 militari din Ministerul Apărării Naţionale, 8 din Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, 3 din Serviciul de Protecţie şi Pază şi 21 de militari şi funcţionari publici cu statut special din Ministerul Afacerilor Interne.
M-am uitat şi eu pe articolele apărute şi m-am bucurat câ am întâlnit oameni pe care îi ştiu de ani buni, care nu şi-au îndeplinit doar fişa postului, ci au inovat mult în domeniul lor, l-au adus mai aproape de vremurile pe care le trăim, cu multe ore lucrate zilnic peste program.
Când, însă, mi-au căzut ochii pe comentarii, m-am îngrozit să văd câţi criticau aceste avansări, unii în termeni foarte duri.
La început, am crezut că este vorba de răutate şi poate chiar invidie, dar apoi am văzut că sunt şi comentarii pertinente.
De exemplu, majoritatea se întrebau cine sunt oamenii aceştia şi ce au făcut pentru a fi avansaţi. Ar fi, de altfel, un lucru benefic pentru toată lumea să treci funcţia şi câteva date în dreptul fiecăruia. Sunt convins că oamenii, dacă ar vedea cine este în spatele unui nume şi unui grad, ar privi altfel lucrurile şi s-ar abţine de la răutăţi gratuite. Acest lucru ar ajuta foarte mult la cunoaşterea şi chiar promovarea acestor comandanţi care, în caz de criză şi război, au sarcina să ne protejeze şi să ne apere.
Alţii, mergeau mai departe şi chiar criticau lipsa transparenţei în acest proces unde nu ar fi nişte standarde clare de îndeplinit, iar comandanţii sunt la mâna politicienilor, în condiţiile în care ministrul (care este om politic) propune comandantul care urmează să fie avansat, iar preşedintele (care nu face parte dintr-un partid politic, dar provine şi susţine politica unui partid) urmează să decidă cine merită să primească o stea în plus.
Conform articolului 58 din Statului cadrelor militare, pentru a fi înaintaţi în gradul următor, "generalii şi amiralii trebuie să se distingă printr-o înaltă competenţă profesională, rezultate remarcabile în îndeplinirea atribuţiilor şi să fie încadraţi cu cel puţin un an înainte de data la care se fac înaintările în grad, în funcţii prevăzute în statele de organizare cu grad superior celui pe care îl au."
În continuare, statutul prevede că aceştia se supun aprobării Consiliului Suprem de Apărare a Ţării de către ministrul apărării naţionale, cu consultarea prealabilă a colegiului ministerului.
Au fost multe voci, de asemenea, care criticau lipsa de pe lista cu avansaţii a multor comandanţi de brigăzi, care răspund de mii de oameni, în detrimentul celor din structurile centrale, care sunt şefi doar peste zeci de subordonaţi.
Un alt lucru criticat, şi pe bună dreptate, a fost legat de faptul că pe liste erau doar două femei din totalul de 48 de avansaţi, în condiţiile în care România este naţiune-lider în regiune pentru continuarea dezvoltării proiectului „Femei Lider în domeniul Securităţii şi Apărării”, conform unui comunicat de presă al MApN din 5 noiembrie 2020.
Încă o dată, se demonstrează, că existenţa unor norme clare ar face să dispară multe controverse şi polemici în jurul acestui subiect.
Ploaie de stele de Ziua Naţională
