02 iulie 2019

Casa Albă avertizează că SUA şi aliaţii săi nu vor permite niciodată Iranului să dezvolte arme atomice/ Donald Trump: Iranul "se joacă cu focul"

Mircea Olteanu

Statele Unite şi aliaţii săi nu vor permite niciodată Iranului să dezvolte arme nucleare, a transmis luni Casa Albă, după ce Iranul a anunţat depăşirea limitei stocurilor de uraniu îmbogăţit stabilită prin Acordul nuclear semnat cu marile puteri, informează postul France 24.

Sursă foto: Mediafax

"A fost o eroare ca în cadrul acordului atomic cu Iranul să fie permis Iranului să îmbogăţească uraniu la orice nivel", se arată într-un comunicat.

Casa Albă a mai comunicat că "aplicarea de presiune maximă asupra regimului iranian va continua" şi lansat un apel la încetarea "comportamentului malign" din partea Iranului.

"Trebuie să restabilim îndelungatul standard de neproliferare ce prevede interzicerea îmbogăţirii (uraniului) de către Iran", se mai arată în comunicatul Casei Albe.

La rândul său, preşedintele SUA, Donald Trump, a declarat luni că Iranul "se joacă cu focul", după ce Administraţia de la Teheran a anunţat depăşirea limitei stocurilor de uraniu îmbogăţit stabilită prin Acordul nuclear semnat cu marile puteri, informează publicaţia The Hill.

"Ei ştiu ceea ce fac", a spus Trump în cadrul unui eveniment la Casa Albă. "Ştiu cu ce se joacă, se joacă cu foc. Deci, nici un mesaj către Iran, de niciun fel", a adăugat liderul SUA, după ce a fost întrebat de reporteri dacă ar de transmis vreun mesaj liderilor de la Teheran.

În 2018, Donald Trump a decis retragerea SUA din Acordul atomic semnat de marile puteri cu Iranul. Marea Britanie, Germania, Franţa, China şi Rusia menţin Acordul nuclear cu Iranul. Din cauza sancţiunilor americane, Iranul a avertizat că ar putea renunţa la unele condiţii ale Acordului nuclear, cerând sprijinul Uniunii Europene pentru menţinerea Tratatului.

Relaţiile Statelor Unite cu Iranul sunt tensionate din cauza sancţiunilor impuse de Administraţia Donald Trump după retragerea din Acordul nuclear semnat de marile puteri cu Teheranul. Preşedintele SUA vrea limitarea activităţilor nucleare şi balistice iraniene.