06 aprilie 2021

Zona de coastă a Mării Negre, supravegheată printr-un sistem de drone

Cosmin Pirv

Zona de coastă a Mării Negre va fi supravegheată printr-un sistem de drone, pus gratuit la dispoziţia Poliţiei de Frontieră de Agenţia Europeană pentru Siguranţă Maritimă.

Sursă foto: Mediafax

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a anunţat marţi că a participat la sediul Grupului de Nave Mangalia la o acţiune unde au fost prezentate „sisteme complexe, de tip dronă, de monitorizare a spaţiului aerian şi terestru, care vor inspecta zona de coastă a Mării Negre oferind informaţii importante pentru asigurarea securităţii frontierelor”.

Acesta a scris pe Facebook că proiectul Poliţiei de Frontieră a fost realizat cu sprijinul Agenţiei Europene pentru Siguranţă Maritimă, care a furnizat cele trei echipamente, cu titlu gratuit, pentru 6 luni, cu posibilitate de prelungire a utilizării.

„Sunt convins că acest parteneriat pe componenta de supravegherea multifuncţională a zonei de coastă de la Marea Neagră va continua cu tot ceea ce implică la nivel de supraveghere, siguranţă maritimă, operaţiuni de căutare şi salvare şi, totodată, va fi consolidat. Din punct de vedere operaţional, acest proiect va contribui la îndeplinirea cu succes a obiectivelor asumate la nivel european şi regional şi anume sporirea capacităţii naţionale de monitorizare a frontierelor şi, totodată, la oferirea de noi servicii cu valoare adăugată pentru diferite contexte operaţionale”, a scris Lucian Bode pe reţeaua de socializare.

Ministrul de Interne susţine că România gestionează cea mai lungă frontieră externă a Uniunii Europene, în lungime de 2070 de km, iar 250 de km sunt frontieră maritimă, ceea ce reprezintă o adevărată provocare din punct de vedere operativ.