08 mai 2023

Militarii aliaţi din România au sărbătorit astăzi Ziua Victoriei, dar nu şi militarii români. Există în Parlament, din 2020, un proiect de lege pentru a marca Ziua Victoriei pe 8 mai

Florin Jipa

Ziua Victoriei este sărbătorită în România de militarii aliaţi din Grupul de luptă NATO de la Cincu, americanii de la Kogălniceanu, Deveselu şi Câmpia Turzii, precum şi piloţii aliaţi care ne apără spaţiul aerian, dar nu şi de militarii români.

Sursă foto: Grupul de luptă NATO din România - Ceremonie în memoria eroilor

Până în acest moment, Ministerul Apărării Naţionale nu a făcut niciun anunţ despre ceremoniile de anul acesta. Anul trecut, Ziua Victoriei a fost omagiată pe 9 mai, odată cu Moscova, la Monumentul Eroilor Patriei din faţa Universităţii Naţionale de Apărare „Carol I”, printr-o ceremonie militară şi religioasă de depunere de coroane, jerbe şi buchete de flori.

România nu are o bază legală pentru Ziua Victoriei, se făcea pe 9 mai în urma unei cutume, dar există în Parlament, din 2020, un proiect de lege pentru a marca Ziua Victoriei pe 8 mai.

MApN mai are în evidenţă 1.096 veterani şi veterane de război şi 24 de văduve de război de pe teritoriul României şi trei veterani de război din Republica Moldova. 

În urma celui de-Al Doilea Război Mondial, România a înregistrat peste 900.000 de morţi, dispăruţi, prizonieri, răniţi şi invalizi (circa 92.000 decedaţi). Armata Română a continuat lupta şi după eliberarea teritoriului românesc, contribuind semnificativ şi la eliberarea Ungariei şi Cehoslovaciei. În total efortul de război a implicat dislocarea pe front a unui număr de 540.000 de militari, dintre care peste 90.000 şi-au pierdut viaţa, aproape 60.000 au fost daţi dispăruţi, iar peste 330.000 au fost răniţi în luptă, arată instituţia militară.

România aniversează în fiecare an pe 9 mai, odată cu Moscova, Ziua Victoriei Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-Al Doilea Război Mondial. Acest lucru a fost dezbătut de istoricul militar colonel Florin Şperlea, în articolul „Lăsaţi „triada” 9 mai să-şi doarmă somnul de veci!”

„8 mai 1945 este Ziua Victoriei. Pe scurt, faptele. La 7 mai, are loc la Reims, o localitate din nord-estul Franţei, semnarea actului de capitulare necondiţionată, la care a fost prezent şi generalul sovietic Ivan Susloparov. Stalin a spus că acesta nu a avut mandat pentru a semna actul şi a cerut o nouă ceremonie, în Berlin (pentru a marca înfrângerea Germaniei în capitala sa), actul ca atare stând sub semnul diferenţelor de fus orar. Pentru occidentali, rămâne data de 8 Mai, ca Zi a Victoriei împotriva Germaniei naziste, în vreme ce URSS, în ţările est-europene, comunizate brutal, sub ocupaţia Armatei Roşii, a impus în calendarul oficial al sărbătorilor ziua de 9 Mai,” a scris Florin Şperlea.

În 2020, deputatul PNL Ovidiu Raeţchi a propus o lege care să clarifice definitiv că România marchează Ziua Victoriei pe 8 mai, alături de NATO, şi nu pe 9 mai, pe model stalinist, care a fost votată de Senat, dar s-a blocat la Camera Deputaţilor.

Parlamentarul român motiva atunci că „iniţiativa ar aduce o clarificare legislativă pentru celebrarea acestui moment istoric. Majoritatea statelor occidentale, Marea Britanie, Franţa, Slovacia, Cehia, Norvegia, Ţările Baltice, Germania, sărbătoresc victoria la data de 8 mai. Franţa a consacrat, prin legea 81-893 din 2 octombrie 1981, aniversarea evenimentului, iar Statele Unite ale Americii încă din 1948. În schimb, statele din fosta sferă de influenţă sovietică, precum Armenia, Bulgaria, Lituania, Moldova, împreună cu Federaţia Rusă, aleg data de 9 mai pentru sărbătorirea evenimentului.”

Rusia a adus din nou războiul în Europa când a invadat Ucraina pe 24 februarie 2022, iar mulţi istorici consideră că începutul celui de-Al Doilea Război Mondial are legătură cu Pactul Ribbentrop-Molotov semnat în 1939, prin care cele două regimuri totalitare de atunci, Germania nazistă şi Rusia sovietică, şi-au împărţit lumea.

Putin a pregătit pentru 9 mai un eveniment fastuos la Moscova, unde va aclama victoria Rusiei împotriva nazismului, conectând luptele din al Doilea Război Mondial cu invazia Ucrainei de acum. Cu toate acestea, manifestări similare au fost anulate în alte regiuni de teama unor atacuri, a anunţat Tass.