21 noiembrie 2020

Ziua Internaţională a Salutului: Să trăiţi! Am onoarea să vă salut! Vă salut! şi Bună ziua!

Alice Stroescu

Astăzi este Ziua Internaţională a salutului. Strânsul mâinii este obiceiul care se practică cel mai des când doi oameni se întâlnesc.

Sursă foto: MApN

Salutul militar este prima lecţie de instrucţie de front primită de recruţi într-o unitate militară. Este executat după reguli bine stabilite în regulamentele militare, în semn de respect şi politeţe şi diferă funcţie de gradul de subordonare dintre militari.
Nu se cunoaşte originea salutului, dar cum multe ceremonialuri provin din perioada romană, precum defilarea după o campanie reuşită, retragerea cu torţe, mulţi istorici consideră că salutul îşi are originea tot în acele timpuri.
El a fost rafinat în perioada medievală, a cavalerilor, şi reglementat strict după aceea, în perioada modernă şi contemporană.

În lumea de azi, salutul a devenit ceva normal între oamenii care se cunosc.

Alin Comşa, expert în comunicare îţi spune cum a pornit acest obicei. „Acesta este gestul acreditat în toate societăţile şi în toate momentele istorice ca fiind ’Îmi pare bine să te cunosc. Pace! Suntem prieteni’. De ce? Pentru că în momentul în care doi oameni dau mâna, îşi atestă unul altuia că nu au nimic în mână cu care să se atace. De aceea nu este elegant să dai mâna cu mănuşă. Pentru că ai putea să ai ceva pe mănuşă sau sub mănuşă”, explică acesta.

Din cauza pandemiei de Covid-19 însă, strânsul mâinii, sărutul pe obraz sau îmbrăţişările, nu prea mai sunt întâlnite. 

Ba chiar te-ai putea trezi într-o situaţie jenantă, dacă eşti refuzat. 

Ca să evite astfel de momente jenante, oamenii au găsit tot felul de moduri „safe” în care se salută. 

Alin îţi spune totuşi că acesta este noul nostru „normal” şi că nu ar trebui să ne simţim jenaţi. „În momentul în care înţelegi cu adevărat că este nevoie să te păzeşti, dar îţi doreşti în continuare să comunici cu cel din faţa ta, vei depăşi mai uşor aceste piedici, aceste mici piedici”.

Alin e de părere că ne-au mai rămas două gesturi importante în ceea ce priveşte salutul: Privirea şi zâmbetul care se vede, chiar dacă purtăm mască.