29 iulie 2018

Ziua Imnului Naţional, sărbătorită în Capitală şi în garnizoanele din ţară/ Mesajul preşedintelui Klaus Iohannis | VIDEO

Firuta Flutur

Ziua Imnului Naţional se sărbătoreşte duminică, 29 iulie, în toate garnizoanele din ţară, potrivit ministerului Apărării Naţionale (MApN).

Sursă foto: Mediafax

Ceremonia de la Bucureşti a avut loc Piaţa Tricolorului, situată în faţa Palatului Cercului Militar Naţional, şi a cuprins un serviciu religios şi un concert susţinut de Muzica Reprezentativă a Ministerului Apărării Naţionale, Muzica Brigăzii 30 Gardă ”Mihai Viteazul”, Muzica Militară a Brigăzii 1 Mecanizată ”Argedava”, Muzica Reprezentativă a Jandarmeriei Române, Ansamblul Artistic ”Ciocârlia” al Ministerului Afacerilor Interne.

În repertoriu au figurat şi imnurile naţionale pe care le-a avut ţara noastră de-a lungul timpului – „Trăiască regele”, „Zdrobite cătuşe”, „Te slăvim, Românie!”, „Pe-al nostru steag e scris Unire”, „Trei culori”, iar spectacolul  a fost prin intonarea Imnului naţional „Deşteaptă-te române!”, în interpretarea baritonului Constantin Ştefan Alexandru, de la Ansamblul Artistic al Armatei.

Ziua Imnului Naţional al României a fost proclamată prin Legea nr. 99/1998 şi se sărbătoreşte în fiecare an, la data de 29 iulie.

”Deşteaptă-te române!” a fost compus de Anton Pann, iar versurile au fost scrise de poetul Andrei Mureşanu.

Iohannis: Imnul Naţional, prin mesajul său vibrant, va continua să inspire unitate şi solidaritate

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, duminică, un mesaj cu ocazia Zilei Imnului Naţional, în care afirmă că e convins că acesta va continua să inspire unitate şi solidaritate în jurul valorilor pe care s-a construit România modernă: libertate, dreptate, pluralism politic şi respect faţă de lege.

„Astăzi, 29 iulie, celebrăm Imnul Naţional, unul dintre simbolurile fundamentale ale statalităţii, independenţei, suveranităţii şi unităţii naţionale, alături de Drapel, Stema de stat şi Sigiliu. Zilele Revoluţiei de la 1848 au consfinţit intonarea pentru prima dată, pe linia melodică a compozitorului Anton Pann, a versurilor poemului patriotic compus de Andrei Mureşanu. Cântecul a avut un rol important în redeşteptarea speranţei de mai bine şi a demnităţii colective în momentele-cheie ale istoriei româneşti – Războiul de Independenţă, Primul şi al Doilea Război Mondial şi Revoluţia din decembrie 1989, ceea ce a justificat pe deplin opţiunea alegerii sale ca imn naţional, în anul 1990”, se arată în mesajul transmis de preşedintele Klaus Iohannis cu ocazia Zilei Imnului Naţional al României.

Şeful statului a mai afirmat că, în anul sărbătoririi a o sută de ani de la Marea Unire de la 1918, marcarea «Zilei Imnului Naţional» constituie un bun prilej de a reînnoi angajamentul pentru consolidarea unei Românii puternice, europene şi de a reafirma ataşamentul faţă de principiile democraţiei şi statului de drept.

”Sunt convins că Imnul Naţional, prin mesajul său vibrant, va continua să inspire unitate şi solidaritate în jurul valorilor pe care s-a construit România modernă: libertate, dreptate, pluralism politic şi respect faţă de lege. La mulţi ani Imnului Naţional! La mulţi ani, România!”, a conchis preşedintele Iohannis.