13 iunie 2019

Ziua Distinşilor Vizitatori la Exerciţiul JUNCTION STRIKE 19

Andreea Soare

„Vineri, 14 iunie, se va desfăşura Ziua Distinşilor Vizitatori, în Poligonul de tragere din Sângeorgiu de Mureş, jud. Mureş, în cadrul exerciţiului forţelor pentru operaţii speciale JUNCTION STRIKE 19”, anunţă un comunicat al Statului Major al Apărării.

Sursă foto: Statul Major al Apărării

„Exerciţiul forţelor pentru operaţii speciale JUNCTION STRIKE 19 (JUST 19) se desfăşoară în perioada 3-22 iunie şi asigură condiţiile organizatorice pentru executarea instruirii realiste pe un scenariu fictiv, asociat războiului hibrid, de către structurile tactice de operaţii speciale participante, în format multinaţional şi interdepartamental şi pentru evaluarea/recertificarea unei ţinte de capabilitate puse la dispoziţia NATO”, se precizează în comunicat.

Exerciţiul JUST 19, conexat Saber Guardian 19, are două etape: una de instruire în mediul virtual (exerciţii de simulare) şi una de acţiuni tactice ale elementelor de forţe pentru operaţii speciale, în mediul terestru, aerian şi maritim.

„La exerciţiu participă peste 450 de militari, aproximativ 100 de mijloace tehnice, care vor executa acţiuni specifice în 12 locaţii de pe întreg teritoriul României (cazărmi, poligoane, terenuri, tabere de instrucţie şi baze aeriene din judeţele Bacău, Braşov, Buzău, Cluj, Constanţa, Galaţi, Ialomiţa, Mureş, Sibiu, Suceava, Tulcea şi municipiul Bucureşti). Alături de militarii români din structurile de forţe pentru operaţii speciale se vor antrena şi vor desfăşura acţiuni de conducere-coordonare a efectivelor proprii şi aproximativ 120 de militari străini din ţări aliate sau partenere – Georgia, Marea Britanie, Moldova, Portugalia, Statele Unite ale Americii”, adaugă reprezentanţii Statului Major al Apărării.