18 iunie 2019

Ziua Distinşilor Vizitatori în cadrul exerciţiului „Istria 19”

Andreea Soare

„Joi, 20 iunie, începând cu orele 12.30, la Centrul Naţional de Instruire pentru Apărare Antiaeriană - Capu Midia va avea loc Ziua Distinşilor Vizitatori organizată în cadrul exerciţiului tactic cu trupe şi trageri de luptă Istria 19”, anunţă un comunicat al MApN.

Sursă foto: Forţele Aeriene Române

„În cadrul exerciţiului, ce are loc în perioada 3-23 iunie, se execută trageri cu rachete sol-aer cu sisteme Hawk, SA-6 şi SA-8, pe ţinte reale. Noutatea absolută este prezenţa în cadrul exerciţiului a unor structuri aparţinând 10th Army Air & Missile Defense Command (C 10/AAMDC/USAREUR) ce vor executa trageri cu rachete sol-aer cu sisteme Patriot şi Avenger”, se precizează în comunicat.

„Exerciţiul tactic cu trupe şi trageri de luptă „Istria 19” este un exerciţiu de nivel tactic cu trupe în teren şi trageri reale de luptă, executat în baza unui scenariu fictiv, destinat instruirii şi evaluării structurilor de apărare aeriană cu baza la sol din cadrul Brigăzii 1 Rachete Sol-Aer „Nicolae Dăscălescu”. Exerciţiul are ca scop perfecţionarea capacităţii de planificare şi conducere a acţiunilor de luptă, precum şi antrenarea şi evaluarea echipelor de luptă în condiţii apropiate de cele ale câmpului de luptă modern, pe timp de zi şi pe timp de noapte”, transmit reprezentanţii MApN.

În acest an, „Istria 19” este integrat în exerciţiul multinaţional SABER GUARDIAN 19.

Exerciţiul SG 19 se desfăşoară în perioada 3-24 iunie, având principal obiectiv evidenţierea coeziunii, unităţii şi solidarităţii statelor partenere şi aliate în vederea apărării împotriva oricărei agresiuni, în special prin posibilitatea de mobilizare rapidă şi concentrare a forţelor în timp scurt, oriunde în Europa. SG 19 şi exerciţiile conexate planificate pe teritoriul ţării noastre se vor desfăşura, în principal, în poligoanele de instruire şi zonele Cincu, Babadag, Smârdan, Capu Midia, Boboc, Borduşani. „Saber Guardian” se organizează anual începând cu 2013, fiind găzduit, până în prezent, prin rotaţie, de Bulgaria, România şi Ucraina.