20 iulie 2021

Ziua Aviaţiei, sărbătorită fără aeronave. Regimentul 74 PATRIOT va primi Drapelul de Luptă

Florin Jipa

Astăzi se desfăşoară ceremonia militară organizată cu ocazia sărbătorii Zilei Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene, la Monumentul Eroilor Aerului din Piaţa Aviatorilor, fără participarea aeronavelor.

Sursă foto: MApN

Ca urmare a aterizării forţate, joi, 15 iulie, a elicopterului Armatei SUA, de tip UH-60 Black Hawk, în centrul Bucureştiului, Ministerul Apărării Naţionale a decis anularea zborurilor aeronavelor militare pentru această zi.
În cadrul ceremoniei, vor fi depuse coroane de flori în memoria eroilor aviatori, iar Regimentului 74 PATRIOT îi va fi înmânat Drapelul de Luptă.
Cu toate acestea, parada de pe 21 iulie, de la Arcul de Triumf, cu ocazia retragerii militarilor din Afganistan, se va desfăşura cu survolul aeronavelor militare de transport care au executat nemijlocit misiuni în Afganistan, respectiv avioane de tip C-130 Hercules şi C 27J Spartan.
Prin ceremonia de astăzi este omagiată memoria eroilor care, de-a lungul timpului, pe câmpurile de luptă sau în misiunile executate în teatrele de operaţii ori pe teritoriul naţional, au slujit cu devotament aripile patriei şi s-au alăturat escadrilei din ceruri.
Ziua Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene este sărbătorită, în fiecare an, la 20 iulie, când este prăznuit Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul, ocrotitorul spiritual al piloţilor.
Regimentul 74 PATRIOT, unitate tactică de luptă înfiinţată la 1 decembrie 2018, are ca misiune operaţionalizarea sistemului de rachete sol-aer PATRIOT, echipament militar ce permite Armatei României creşterea capacităţii defensive şi de descurajare, asigurându-se o mai bună apărare a spaţiului aerian naţional, parte a spaţiului aerian al NATO.
Drapelul de luptă al unităţii militare reprezintă simbolul onoarei, vitejiei şi gloriei militare, este confecţionat în ateliere speciale şi este compus din flamură, hampă, acvilă şi accesorii.