25 octombrie 2020

Ziua Armatei României: 2020, unul dintre cei mai buni ani pentru militari

Florin Jipa

În ciuda epidemiei cu noul coronavirus SARS-CoV-2 care provoacă infecţia COVID-19, Armata României se poate lăuda anul acesta cu unul dintre cei mai buni ani. A demonstrat că poate gestiona eficient o criză şi poate interveni când este solicitată, dar ce este cel mai important, au început să sosească noile echipamente contractate.

Sursă foto: MApN, generalul-locotenent Daniel Petrescu, şeful SMAp

76 de ani de la eliberarea teritoriului naţional

Cu 76 de ani în urmă, în zorii zilei de 25 octombrie 1944, după lupte grele, ultima localitate românească de la frontiera de vest a ţării a fost eliberată.

În campaniile celui de-Al Doilea Război Mondial, efortul de război a implicat mobilizarea pe front a aproximativ 540.000 de militari, dintre care peste 90.000 şi-au pierdut viaţa, aproape 60.000 au fost daţi dispăruţi, iar peste 330.000 au fost răniţi în luptă.

După eliberarea teritoriului naţional, la 25 octombrie 1944, Armata României a continuat să lupte pe teritoriile Ungariei, Cehoslovaciei şi Austriei, alături de trupele aliate, contribuind, prin noi jertfe şi sacrificii, la marea victorie obţinută la 9 Mai 1945, ce a marcat sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial în Europa.

Pierderile grele au fost cauzate şi de lipsa unor echipamente de luptă moderne, militarii români suferind de multe lipsuri pe front, uneori fiind nevoiţi să lupte călare împotriva tancurilor inamice.

 

Pe frontul luptei împotriva pandemiei

Ministrul Ciucă a făcut un bilanţ al intervenţiilor militarilor până în prezent. „Au fost alocaţi 53,6 milioane de euro. Fondurile au fost pentru achiziţia de echipamente, containere. Parte din fonduri ar putea să fie rambursate la bugetul statului de la UE. Nu vom face rabat să punem la dispoziţie toate resursele armatei în sprijinul populaţiei,” a declarat Nicolae Ciucă.

Ministrul apărării a spus că de la începutul pandemiei, militarii au executat peste 100.000 de misiuni, au fost amenajate trei spitale de campanie şi 50 de corturi pentru fluxuri de triaj.

La Institutul Cantacuzino s-au realizat peste 100.000 de teste, dar s-au distribuit mii de pachete cu alimente cetăţenilor aflaţi în nevoie.

Ministrul Apărării a mai precizat că 67 de medici militari au fost detaşaţi în spitale civile, acolo, unde lupta cu pandemia părea pierdută. Militarii au proiectat şi un ventilator medical, dar au ajutat şi Republica Moldova cu peste 500.000 de măşti şi 25.000 de combinezoane.

 

Armata execută misiuni pe alte continente

Militarii români, ca parte a angajamentelor NATO şi UE, execută astăzi misiuni în Asia şi Africa. Peste 1.100 de militari sunt desfăşuraţi în misiuni în cele mai fierbinţi teatre de operaţii. Conform ultimelor informaţii de la MApN, peste 50.000 de militari români au participat, din 1990, la misiuni externe.

 

Mali, un succes al Forţelor Aeriene

În perioada octombrie 2019 - octombrie 2020, pe timpul celor două rotaţii, detaşamentul „Carpathian Pumas”, format din militari şi elicoptere IAR-330 Puma L-RM din cadrul Forţelor Aeriene Române, a îndeplinit misiunile operaţionale solicitate de ONU, cumulând peste 350 de misiuni de luptă, dintre care 18 misiuni de evacuare medicală aeriană (în sprijinul a mai mult de 40 de pacienţi),  aproximativ  200  de misiuni de recunoaştere/ cercetare şi patrulare aeriană, 100 misiuni de transport, cu două  dislocări rapide executate pentru sprijinul operaţiilor ONU din alte sectoare, pe locaţiile Mopti şi Kidal.

În ultimul an, elicopterele româneşti IAR-330 Puma L-RM au efectuat aproximativ 1250 de ore de zbor în zona subsahariană, din care peste 200 pe timp de noapte, detaşamentului revenindu-i o arie de responsabilitate comparativă cu teritoriul României.

 

De 18 ani în Afganistan

Militarii români se află de 18 ani, neîntrerupt, în misiuni în Afganistan, România fiind a şasea ţară contributoare cu militari la Misiunea NATO RESOLUTE SUPPORT din Afganistan.

România a pierdut 29 de militari în Afganistan, 27 activi şi doi în rezervă care lucrau pentru MAE şi ONU la data decesului. Aproximativ 200 de militari au fost răniţi, ultimii patru chiar în această săptămână.

 

Din 2020, încep să vină echipamente moderne pentru armată

Tocmai din această cauză, consider că anul 2020 este unul dintre cei mai buni pentru armată. După 30 de ani de subfinanţare, din anul 2017 au fost alocate două procente din PIB Apărării, iar anul acesta se văd şi roadele.

 

PATRIOT, Piranha şi F-16 recepţionate anul acesta

România a semnat contracte de aproximativ 8 miliarde de euro pentru achiziţii de echipamente militare, iar anul acesta s-au recepţionat primul sistem de rachete Patriot, două aeronave F-16 şi primul lot de 36 de transportoare Piranha 5, urmând ca până la finalul anului să mai vină două avioane F-16 din Portugalia.

Anul viitor, Forţele Terestre vor primi şi primul sistem HIMARS, iar Forţele Aeriene vor recepţiona ultimul avion F-16 al escadrilei formate din 17 aparate.

 

Ambiţii mari şi pentru viitor, de peste 5 miliarde euro

Armata are ambiţii mari de achiziţii militare, de peste 5 miliarde de euro, pentru viitorul apropiat.

Accentul se pune pe sistemele antiaeriene portabile şi pe cele cu rază mică şi foarte mica, conform unui draft de document prin care se cere acceptul Parlamentului pentru achiziţii mai mari de 100 de milioane de euro.

 

Se aşteaptă semnarea contractului pentru achiziţia corvetelor

MApN speră ca anul acesta să semneze şi contractul de aproximativ 1,5 miliade de euro pentru achiziţia a patru corvete şi modernizarea a două fregate. Curtea de Apel Bucureşti a respins definitiv, la jumătatea lunii iulie, solicitarea companiei olandeze Damen care a intentat proces Ministerului Apărării Naţionale prin care cerea anularea procedurii de atribuire a contractului asocierii de firme Naval Group şi Şantierul Naval Constanţa.

Cu toate acestea, MApN a anunţat că va semna contractul doar după finalizarea tuturor celor trei procese care încă se află pe rol.

 

Rachete anti-aeriene

Astfel, MApN intenţionează să cumpere 27 de sisteme integrate de apărare antiaeriană SHORAD/VSHORAD (cu rază scurtă şi foarte scurtă) pentru care estimează un cost de 2,7 miliarde de euro, fără TVA.

Potrivit angajamentelor internaţionale, un număr de sisteme vor fi integrate într-un sistem de comandă-control aliat care să permită acţiuni în mediul internaţional.

Ministerul Apărării doreşte să achiziţioneze şi 138 de sisteme portabile de rachete antiaeriene cu bătaie apropiată – rază foarte scurtă de acţiune MANPAD, la un cost estimat de 307 milioane de euro fără TVA.

 

Sisteme aeriene fără pilot

Instituţia militară vrea să se doteze şi cu drone, mai precis cu 7 sisteme aeriene fără pilot, tactic-operative, clasa a II-a UAS-TO, pentru care estimează un cost de 276,7 milioane de euro, fără TVA.

Sistemele de avioane fără echipaj la bord ar intra în dotarea Direcţiei generale de informaţii a apărării, fiind necesare pentru asigurarea sprijinului informativ în timp real în medii ostile. Acestea vor putea fi folosite în misiuni de supraveghere, cercetare, identificare ţinte şi căutare-salvare.

 

Sisteme de rachete anti-navă

După ce a anunţat că renunţă la licitaţia pentru bateriile de coastă, MApN vrea să achiziţioneze prin procedură guvern la guvern, fără competiţie, un complet cu 3 instalaţii mobile de rachete antinavă, pentru 200 de milioane de euro, fără TVA. Respectivele platforme ar descoperi, identifica şi distruge ţintele navale de suprafaţă prin intermediul rachetelor antinavă.

Forţele Navale Române au identificat singurul sistem de instalaţii mobile de lansare rachete antinavă modern şi testat de forţe navale aliate, ca fiind cel bazat pe racheta Naval Strike Missile, dezvoltate de companiile Kongsberg şi Raytheon.

 

Avioane de antrenament

Ministerul Apărării Naţionale doreşte şi revitalizarea şi modernizarea tuturor celor 20 de avioane la configuraţia IAR – 99 Super Şoim, la un cost estimat de 100 milioane de euro, fără TVA. Aeronavele vor fi folosite pentru pregătirea piloţilor să zboare pe avioanele din generaţia a 4-a, F-16.

La jumătatea lunii august, a fost semnat un contract pentru primele 10 aeronave, în valoare de 55 de milioane de euro fără TVA, care are o durată de patru ani.