09 iunie 2025

ZF: BNR a calculat impactul războiului din Ucraina asupra economiei României: În 2022, PIB-ul ar fi fost cu 1,4 puncte procentuale mai ridicat în absenţa conflictului, iar inflaţia cu 1,1 puncte mai redusă

Florin Jipa

Banca Naţională a realizat un studiu privind impactul războiului din Ucraina asupra economiilor din regiune, concluzionând că pentru România, în anul 2022, nivelul PIB real ar fi fost cu 1,4 puncte procentuale mai ridicat în absenţa conflictului, arată Ziarul Financiar.

Sursă foto: SMG Ucraina

În ceea ce priveşte rata inflaţiei, STUDIUL BNR consideră că preţurile ar fi înregistrat o creştere cu aproximativ 1,1 puncte procentuale mai redusă decât cea efectiv observată.

Potrivit datelor INS, România a avut în 2022 un PIB de 2022 a fost de 1.389 miliarde lei, în creşterecu 4% faţă de anul 2021. De asemenea, rata anuală a inflaţiei în luna decembrie 2022 a fost de 16,4%.

Acest studiu analizează impactul macroeconomic al invaziei Rusiei în Ucraina în februarie 2022 asupra economiilor din regiune, în particular Bulgaria, Cehia, Ungaria, Polonia şi România, utilizând un model de tip Vector Autoregresiv Structural.

Analiza evidenţiază un impact relativ mai pronunţat asupra economiilor din Europa Centrală şi de Est în comparaţie cu cele din Europa de Vest. Rezultatul poate fi atribuit vulnerabilităţilor structurale specifice regiunii şi, totodată, prin proximitatea geografică faţă de zona de conflict, factori care au amplificat volatilitatea indicatorilor macroeconomici.

Referitor la impactul asupra PIB, România se distinge prin cel mai mare efect median (1,36 la sută), faţă de aproximativ 0,8 la sută în celelalte ţări analziate.

Urmând un tipar observat la nivelul întregului continent european, războiul a afectat în primul rând dinamica inflaţiei din ţările ECE pe parcursul anului 2022, în timp ce efectele asupra PIB-ului au devenit mai pronunţate în 2023, când s-a înregistrat o încetinire semnificativă a creşterii economice.

Ca răspuns la acest şoc, preţurile materiilor prime au înregistrat creşteri semnificative: preţul petrolului s-a majorat cu 18,3 la sută, iar preţul gazelor naturale cu 34,2 la sută. Potrivit BNR, după cum era de aşteptat, reacţia preţurilor la gaze naturale este mai amplă, reflectând impactul mai pronunţat al războiului din Ucraina asupra pieţelor de gaze naturale în comparaţie cu pieţele petroliere. Conform restricţiilor de semn impuse, PIB-ul scade atât în SUA, cât şi în România, contracţia fiind mai severă în cazul României. Astfel, PIB-ul României scade cu aproximativ 4 puncte procentuale, în timp ce SUA consemnează o scădere mai redusă, de circa 2 puncte procentuale.