06 iulie 2020

Zelensky, alături de veteranii de război din regiunea Odesa: Veteranii au fost umiliţi timp de mulţi ani

Andreea Soare

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelensky, s-a întâlnit cu veteranii de război locali din regiunea Odesa, în timpul unei vizite care a avut loc duminică, unde a subliniat importanţa înapoierii oamenilor şi a teritoriilor Ucrainei şi a felicitat veteranii de război, cu ocazia Zilei Forţelor Navale ucrainene, promiţându-le acestora că le va asculta nevoile, relatează Interfax.

Sursă foto: Hepta

„Astăzi, îi felicit pe marinari, însă şi pe participanţii la Operaţiile de Contraterorism, veteranii de război din Afganistan şi pe toţi veteranii care ne-au apărat ţara şi pe cei care o vor face şi în viitor”, a declarat preşedintele, citează Interfax.

Veteranul operaţiilor contrateroriste, Oleksandr Holopoteliuk, a vorbit despre problema lipsei comemorării soldaţilor care şi-au pierdut viaţa în regiunea Odesa: „Niciun monument şi nicio comemorare nu a fost realizată în Odesa pentru veteranii războiului ruso-ucrainean în cei şapte ani de război”, a precizat acesta. Preşedintele a promis că va cere autorităţilor locale să rezolve această problemă.

O altă problemă ridicată de şeful Uniunii Regionale a Veteranilor cu Dizabilităţi din Afganistan, Afanasiy Radukan, a fost reprezentată de serviciile oferite veteranilor de război, precum accesul la tratamente şi programe de reabilitare.

„V-ţi făcut datoria, v-aţi apărat ţara. Puneţi această problemă acum. (...) Veteranii au fost umiliţi timp de mulţi ani. Nu aţi fost ascultaţi cu privire la multe dintre probleme, de aceea vrem să vorbim. Trebuie să vorbim faţă în faţă. Este important să auzim şi să rezolvăm aceste probleme. Avem nevoie de rezultate”, a declarat preşedintele.

Veteranii au cerut crearea unui centru psihologic de reabilitare pentru foştii militari din regiunea Odesa. De asemenea, mama unui tânăr soldat omorât în Donbas a ridicat problema ajutorului oferit familiilor eroilor căzuţi în război.

„Fiul meu a plecat la război în 2014, sub un contract de voluntariat. Salariul militar la acea vremea era de 2000 UAH (aprox. 317 RON). Trebuie să mă ocup de creşterea nepotului meu, fiul decedatului. (...) Acum salariile sunt complet diferite, deci acum părinţii şi copiii primesc pensii diferite. Este nedrept”, a declarat aceasta.

Preşedintele a promis că va discuta cu Consiliul Informativ pentru Veteranii de Război şi Familiile Apărătorilor Ucrainei pentru a găsi cât mai repede o soluţie pentru aceste probleme.