12 iunie 2024

Zelenski primeşte ajutor din Germania. Aliaţii au strâns 100 de interceptoare Patriot pentru Kiev. Discursul preşedintelui ucrainean, boicotat de partidele de extremă dreapta şi stânga din Bundestag

Andreea Soare

După un discurs emoţionant în Bundestag, în care a transmis liderilor germani că ajutorul lor a salvat mii de vieţi, preşedintele Zelenski pleacă din Germania mulţumit. Ministerul german al Apărării a transmis că va livra Kievului, alături de aliaţi, 100 de interceptoare pentru rachetele Patriot. Cu toate acestea, vizita sa nu a fost apreciată de toţi liderii germani, întrucât reprezentanţii partidelor de extremă dreapta şi de extremă stânga, ambele cu rezultate mari la alegerile europene de duminică, au ales să boicoteze primul discurs fizic al lui Zelenski din Parlamentul Germaniei.

Sursă foto: Volodimir Zelensky/ X

Reacţiile la discursul preşedintelui Zelenski au fost împărţite. O parte a membrilor Parlamentului Germaniei l-a primit cu aplauze răsunătoare, iar o altă parte, cea a extremiştilor de dreapta şi de stânga, a boicotat acest discurs şi a ales să nu participe. Este vorba despre partide care s-au opus, de-a lungul timpului, ajutorului oferit de Berlin Kievului pentru a lupta împotriva forţelor ruseşti şi care unele sunt şi pro-ruse. AfD a transmis, după discursul lui Zelenski, că a refuzat să participe pentru că este vorba doar despre „un preşedinte de război”, susţinând că, oficial, mandatul acestuia s-a încheiat, retorică, de altfel, iniţiată de Kremlin, în urmă cu câteva săptămâni.

În discursul său, pe lângă mulţumirile aduse liderilor germani pentru ajutorul în special militar oferit armatei ucrainene, Zelenski a vorbit şi despre pericolul pe care îl poate provoca retorica pro-rusă în Europa şi a făcut o paralelă istorică între posibila divizare a Europei, acum, în contextul războiului, şi divizarea Germaniei, în urmă cu zeci de ani. Continuând cu această paralelă, a vorbit despre faptul că încheierea conflictului este aproape şi a spus că ne-am putea aştepta la aceasta mai devreme decât ar crede mulţi, exact cum, pe neaşteptate, a venit căderea zidului Berlinului.

Acesta a fost primul discurs,  ţinut fizic, al preşedintelui Zelenski în Bundestag, în ţara care este a doua cea mai mare susţinătoare a Ucrainei în acest război când vine vorba despre echipamentele militare oferite drept ajutor. Aşa cum promisese înainte de vizită, a vorbit şi despre nevoile armatei ucrainene. I-a spus lui Scholz că Ucraina încă are nevoie de 7 sisteme Patriot.

Ministerul german al apărării a transmis, în acest context, că livrează Ucrainei, alături de aliaţi, 100 de interceptoare Patriot. Treizeci şi două dintre acestea au fost transferate deja ucrainenilor în ultimele două zile, iar restul de 68 vor fi trimise în următoarele săptămâni.