21 august 2022

Zelenski avertizează cu privire la un posibil atac rusesc „urât” înainte de ziua independenţei

Cosmin Pirv

Preşedintele Volodimir Zelenski i-a îndeamnat pe ucraineni să rămână vigilenţi săptămâna viitoare, când se marchează Ziua independenţei faţă de regimul sovietic, informează The Guardian.

Sursă foto: AP

În discursul său, Zelenski a spus că ucrainenii nu trebuie să permită Moscovei să răspândească „teamă" printre ei, în timp ce marchează cea de-a 31-a aniversare a independenţei faţă de regimul sovietic.

„Trebuie să fim cu toţii conştienţi că în această săptămână Rusia ar putea încerca să facă ceva deosebit de urât”, a declarat Zelenski înainte de aniversarea din 24 august, care marchează, de asemenea, şase luni de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina.

Tensiunea rămâne mare în al doilea oraş ca mărime din Ucraina, Harkov, unde starea de asediu va fi prelungită pentru întreaga zi de miercuri, a declarat sâmbătă guvernatorul regional Oleh Synehub. Oraşul din nord-estul ţării este lovit în mod regulat de bombardamentele ruseşti şi, în mod normal, are stare de asediu de la ora 22.00 la 6.00 dimineaţa, dar a fost nevoie de precauţii suplimentare în ziua independenţei.

Tot sâmbătă, o rachetă rusă a lovit o zonă rezidenţială dintr-un oraş din sudul Ucrainei, nu departe de o centrală nucleară, rănind 12 civili, au declarat oficiali ruşi şi ucraineni.