13 iunie 2024

Zelenski a făcut o vizită neanunţată în Arabia Saudită. Astăzi are loc întâlnirea G7, în Italia, unde Marea Britanie va anunţa un ajutor de peste 300 de milioane de dolari pentru Ucraina

Andreea Soare

Preşedintele Volodimir Zelenski se află în Arabia Saudită, într-o vizită neanunţată. Acesta a vizitat, în ultima vreme, mai multe ţări pentru a convinge cât mai mulţi lideri să participe la summitul pentru pace, care are loc în acest weekend, în Elveţia. Între timp, Rusia continuă să ia vieţile ucrainenilor. Ieri, forţele armate ruseşti au omorât 9 persoane şi au rănit cel puţin 29, într-un atac cu rachete asupra oraşului Krîvîi Rih, din sudul ţării, care este şi oraşul în care a crescut preşedintele Zelenski.

Sursă foto: Mediafax

Preşedintele Zelenski a transmis că a avut o întâlnire cu prinţul saudit Mohammed Bin Salman în care au vorbit despre domeniul energiei. Totodată, aceştia au discutat şi despre pregătirile pentru Summitul Global pentru Pace, care se va desfăşura în câteva zile, posibilele rezultate ale acestuia şi implementarea ulterioară a rezultatelor. Nu se ştie dacă i s-a cerut prinţului să aibă vreun rol în această implementare, însă reamintim că, în septembrie 2022, Riadul a jucat un rol neaşteptat în obţinerea unui schimb de prizonieri, de luptători străini reţinuţi în Ucraina, inclusiv doi din SUA şi cinci din Marea Britanie. Până acum, Arabia Saudită şi-a menţinut neutralitatea în contextul războiului din Ucraina, dar liderii săi s-au arătat mereu dispuşi să joace rolul de mediatori între cele două părţi aflate în  conflict.

Tot astăzi, în Italia, are loc întâlnirea G7 la care va participa şi preşedintele Zelenski. Se aşteaptă ca Marea Britanie să anunţe un ajutor de peste 300 de milioane de dolari pentru Ucraina. Preşedintele ucrainean încearcă să obţină la această întâlnire şi un acord pentru folosirea activelor ruseşti îngheţate pentru reconstrucţia Ucrainei.

În timp ce Zelenski se afla în Arabia Saudită, Rusia continua să atace oraşele ucrainene.

Ieri a atacat oraşul Krîvîi Rih, din sudul ţării.  9 persoane au murit şi alte 29 au fost rănite, inclusiv cinci copii. Forţele armate ruseşti au lovit cu rachete balistice un bloc din acest oraş, care este şi oraşul în care a crescut Zelenski.

În acest context, preşedintele Zelenski a transmis, încă o dată, importanţa sistemelor antiaeriene, cerând aliaţilor să îi ajute cu astfel de echipamente. Statele Unite au anunţat în urmă cu două zile că vor mai trimite încă un sistem Patriot Ucrainei, însă Kievul semnalează că acestea nu sunt de ajuns.