11 iunie 2024

Zelenski a ajuns în Germania, unde va participa la Conferinţa pentru Reconstrucţia Ucrainei. Rusia anunţă că a capturat satul Staromaiorske, recuperat anul trecut de ucraineni

Andreea Soare

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a ajuns, noaptea trecută, în Germania, unde va participa la conferinţa referitoare la reconstrucţia Ucrainei şi va avea întâlniri cu Olaf Scholz, cancelarul german, şi alţi lideri germani. Pe front, însă, situaţia nu e favorabilă Kievului, pentru că, după cele două atacuri ucrainene în Rusia, de zilele trecute, ruşii au anunţat, ieri, că au ocupat satul Staromaiorske, din regiunea Doneţ.

Sursă foto: Mediafax

Preşedintele Zelenski se va mai întâlni în Germania preşedintele german, Frank Walter Steinmeier, şi cu preşedintele Bundestagului, Barbel Bas. De asemenea, va vizita militarii ucraineni care se antrenează în Germania. Acesta a transmis că, în timpul acestei vizite, va discuta despre modalităţile de obţinere a mai multor pachete de sprijin pentru Ucraina, despre dezvoltarea unui sistem antiaerian pentru Ucraina şi despre o posibilă producţie în comun de arme cu Germania. Totodată, cei doi lideri, Zelenski şi Scholz, îşi vor coordona poziţiile înainte de Summitul pentru Pace, Summitul Consiliului European şi Summitul NATO, care ştim că se apropie în următoarea perioadă.

Conferinţa pentru Reconstrucţia Ucrainei va începe chiar azi în Berlin şi este al treilea eveniment de acest tip. Primul a avut loc în 2022 în Elveţia, iar al doilea în Marea Britanie.

Vor participa mai multe state şi lideri de state, printre care 10 prim-miniştri. Zelenski a transmis că se va concentra şi pe sectorul energetic. Ieri, însă, şeful agenţiei de stat pentru reconstrucţia şi dezvoltarea infrastructurii ucrainene şi-a dat demisia. Mustafa Nayyem a transmis că nu a fost invitat la această conferinţă din Berlin, deşi Guvernul Ucrainei a transmis că, de fapt, nu a putut merge pentru că avea o întâlnire importantă în aceeaşi zi. Se aşteaptă, însă, ca demisia acestuia să nu afecteze conferinţa.

Cu toate acestea, mai sunt doar câteva zile până la summitul de pace din Elveţia, iar ruşii par să avanseze în teritoriul Ucrainean. Deşi  Jake Sullivan spunea, zilele trecute, că avansul ruşilor în Harkov a fost oprit, ieri, ministerul rus al apărării a anunţat capturarea satului Sataromaiorske, din regiunea Doneţ.

Momentul capturării acestuia, chiar înainte de summitul de pace, şi faptul că acest sat a fost, anul trecut, recuperat de ucraineni din mâinile ruşilor, face ca ocuparea sa, acum, să fie o lovitură simbolică pentru ucraineni. Staromaiorske se află la nouă kilometri de Velia Novosilka şi la 90 de km sud de oraşul Mariupol.