12 martie 2018

Zeci de mii oameni au participat la un miting proindependenţă desfăşurat la Barcelona

Mircea Olteanu

Manifestanţii care au mărşăluit duminică pe străzile Barcelonei pentru a cere formarea unui nou guvern regional care să reia eforturile de separarea a Cataloniei de Spania, în pofida opoziţiei Madridului şi obstacolelor de ordin legal, informează site-ul postului France 24.

Sursă foto: Mediafax

Aproximativ 45.000 de persoane au participat la marşul "Republică Acum", organizat de grupul civic proindependenţă Adunarea Naţională Catalană (ANC).

"Suntem peste două milioane de cetăţeni ai Cataloniei care vrem să mergem acum mai departe, în mod clar, mai departe către o republică catalană", a declarat Agusti Alcoberro, vicepreşedintele ANC.

Formaţiunile separatiste şi-au menţinut, la limită, majoritatea absolută în Parlamentul din Catalonia, însă un partid unionist a obţinut cele mai multe mandate, în urma alegerilor legislative regionale din data de 21 decembrie. Totuşi, până în acest moment nu a fost format un nou guvern.

Săptămâna trecută, principalele două partide separatiste au propus un nou referendum pe tema constituţiei "republicii catalane".

Dezbaterea privind numirea unui nou premier regional a fost amânată pe termen nedeterminat întrucât singurul candidat, Jordi Sanchez, fostul preşedinte al ANC, este în arest preventiv, fiind acuzat de instigare împotriva ordinii sociale din Spania.

În octombrie 2017, după un referendum considerat ilegal de Madrid, Parlamentul Cataloniei a aprobat, prin vot secret, proclamarea independenţei regiunii faţă de Spania şi constituirea unei republici, în baza rezultatului de la referendum. Ulterior, Senatul de la Madrid a decis să aprobe suspendarea autonomiei Cataloniei - prin aplicarea Articolului 155 din Constituţia Spaniei - şi demiterea tuturor liderilor regionali, considerând că declararea independenţei a fost ilegală.