30 martie 2019

Zeci de mii de palestinieni au participat la prima aniversare a protestelor săptămânale anti-Israel

Mircea Olteanu

Zeci de mii de palestinieni au participat sâmbătă la prima aniversare a protestelor de la frontiera Fâşiei Gaza cu Israelul, organizate de Hamas pentru a încuraja revenirea refugiaţilor palestinieni pe teritoriul israelian, dar în urma confruntărilor cu armata israeliană un protestatar a murit.

Mişcarea islamistă Hamas, care administrează regiunea Fâşia Gaza, a anunţat că va face tot ce este posibil pentru a împiedica apropierea protestatarilor de gardul de la frontiera dintre Israel şi Fâşia Gaza, informează The Associated Press.

Însă, pe măsură ce numărul participanţilor a crescut, zeci de manifestanţi s-au apropiat de gard, aruncând cu pietre şi materiale explozive, potrivit autorităţilor de la Tel Aviv, care au estimat că aproximativ 20.000 de persoane au participat la manifestaţia de sâmbătă.

Forţele israeliene au folosit gaze lacrimogene şi au deschis focul pentru a dispersa mulţimea.

Un tânăr protestatar, în vârstă de 17 ani, a fost ucis, fiind împuşcat în faţă, iar alţi 13 manifestanţi au fost răniţi, potrivit autorităţilor medicale palestiniene.

Cu câteva ore înainte de manifestaţie, un palestinian a fost împuşcat mortal de forţele israeliene în apropierea gardului de la frontiera între Fâşia Gaza şi Israel.

Un militar israelian şi aproape 200 de protestatari palestinieni au murit în ultimul an în cursul confruntărilor de la frontiera dintre Fâşia Gaza şi Israel.