Zece ţări au elaborat un plan comun pentru apărarea Europei
Mihai DraghiciZece ţări europene au lansat, miercuri, în cursul unei reuniuni desfăşurate la Paris, un plan comun de apărare militară, Franţa transmiţând semnalul că Europa este capabilă să îşi garanteze propria securitate.
Iniţiativa Europeană de Intervenţie (IEI) a fost lansată în iunie, dar miercuri, în cadrul unei reuniuni desfăşurate la Paris, liderii ţărilor participante au elaborat planul de funcţionare a acestei coaliţii.
La proiectul coordonat de Franţa s-au alăturat Germania, Belgia, Marea Britanie, Danemarca, Estonia, Olanda, Spania şi Portugalia. Finlanda a semnalat că se va alătura coaliţiei, informează agenţia Reuters.
Conform iniţiatorilor, proiectul condus de Franţa nu reprezintă o alternativă la Alianţa Nord-Atlantică, dominată de Statele Unite, deşi crearea acestei coaliţii reflectă preocupările privind abordarea izolaţionistă a Administraţiei Donald Trump.
"Într-un mediu în care ameninţările şi modificările de natură geopolitică şi climatică se intensifică, iniţiativa trebuie să transmită mesajul că Europa este pregătită, are capabilităţi. Iniţiativa nu intră în contradicţie, nici nu încearcă să ocolească eforturile istorice în materie de apărare ale Uniunii Europene, nici pe cele ale NATO. Dimpotrivă, va contribui la îmbunătăţirea interoperabilităţii între ţările participante", a declarat un oficial guvernamental francez citat de Reuters.
Emmanuel Macron: UE trebuie să aibă propria armată pentru a se apăra de Rusia, China şi SUA
Uniunea Europeană trebuie să înfiinţeze propria armată, pentru a reduce dependenţa de Washington în materie de apărare, a declarat marţi preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, denunţând apariţia unor "puteri autoritariste" şi evocând necesitatea apărării Europei de Rusia, China şi chiar Statele Unite. "Nu vom putea apăra europenii dacă nu decidem să avem o adevărată armată europeană. În faţa Rusiei, care este la frontierele noastre şi care arată că poate fi ameninţătoare, trebuie să avem o Europă care să se poată apăra mai mult de una singură, fără a depinde doar de Statele Unite, şi care să fie mai suverană", a declarat Emmanuel Macron într-un interviu acordat postului Europe 1.
Preşedintele Franţei a avertizat, fără a oferi detalii, că există "puteri autoritariste ce reapar şi se reînarmează la frontierele Europei". "Trebuie să ne apărăm de China, de Rusia şi chiar de Statele Unite ale Americii", a adăugat Emmanuel Macron, conform cotidianului Le Figaro. Liderul de la Paris a denunţat decizia preşedintelui Donald Trump de retragere a Statelor Unite din Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF), semnat cu Rusia. "Cine va fi victima principală a acestei decizii? Europa şi securitatea sa", a avertizat el.
Uniunea Europeană a atras atenţia Administraţiei Donald Trump că decizia de retragere a Statelor Unite din Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF) va genera "instabilitate" şi o "cursă a înarmării", cu efecte asupra ţărilor europene. Administraţia Vladimir Putin a condamnat decizia preşedintelui Donald Trump privind eventuala retragere a Statelor Unite din Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF). În acest context, fostul preşedinte sovietic Mihail Gorbaciov a îndemnat aliaţii Statelor Unite să nu devină "rampe de lansare a rachetelor americane".
Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, şi Angela Merkel, cancelarul Germaniei, pledează pentru aprofundarea integrării la nivelul Uniunii Europene. Statele Uniunii Europene au stabilit să aloce fonduri suplimentare pentru proiecte militare europene, în contextul ieşirii din Blocul comunitar a Marii Britanii, care se opune oricăror iniţiative ce ar putea conduce la crearea unei armate a UE. Agenţia Europeană a Apărării a decis în 2017 constituirea unui Mecanism pentru Cooperare Financiară ca sursă pentru finanţarea structurilor de apărare ale Uniunii Europene.