29 mai 2019

Zece militanţi islamişti au fost ucişi de forţele guvernamentale în provincia siriană Hama

Andrei Vacaru

Forţele guvernamentale siriene au ucis zece rebeli islamişti membri ai grupării Hayat Tahrir al-Sham în cadrul unei operaţiuni antiteroriste în oraşul Kafr Nabuda din provincia Hama, a declarat Viktor Kupchishin, şeful Centrului rus de reconciliere a conflictului din Siria, citat de agenţia Tass.

Sursă foto: Mediafax

„Peste 20 de militanţi ai grupării teroriste Hayat Tahrir al-Sham (...), înarmaţi cu arme automate, au organizat un atac în localitatea Kafr Nabuda din provincia Hama”, a declarat Kupchishin. „Forţele guvernamentale siriene au respins acest atac, au distrus un vehicul de teren şi au ucis zece terorişti”, a adăugat acesta.

Aproximativ 200.000 de persoane din nord-vestul Siriei au fost nevoite să părăsească regiunea ca urmare a intensificării conflictului dintre rebeli şi forţele guvernamentale siriene, susţinute de Rusia. Regiunea este controlată în mare parte de către Hayat Tahrir al-Sham (HTS), o grupare armată care a fost anterior afiliată grupării al-Qaeda.

Trupele loiale preşedintelui Bashar al-Assad au preluat controlul asupra oraşului Kafr Nabuda din provincia Hama pe 8 mai, însă rebelii din zonă continuă să opună rezistenţă. Confruntările din Kafr Nabuda, situat în nordul provinciei, au dus la moartea a 26 de luptători pro-guvernamentali şi a 18 rebeli.