14 septembrie 2021

ZAPAD 2021: Rusia sare în ajutorul Belarusului pentru a respinge o ofensivă de pe teritoriul Poloniei şi Ţărilor Baltice

Florin Jipa

Pe 13 septembrie a fost un moment decisiv al exerciţiului strategic întrunit rusesc, ZAPAD (VEST) 2021, prin participarea preşedintelui Vladimir Putin la manevrele din Nizhny Novgorod.

Sursă foto: Mediafax

Exerciţiul se desfăşoară la graniţa NATO, iar conform scenariului, forţele militare ruseşti au fost angajate în luptă pentru oprirea ofensivei unei coaliţii militare din vest şi eliberarea Belarusului.

Coaliţia militară vestică formată din trei state, Nyaris, Pomorie şi Polar (Lituania şi părţi din Polonia şi Letonia), a încercat să rupă alianţa Polosiei (Belarus) cu Federaţia Centrală (Rusia) prin forţă, a schimbat conducerea de la Minsk şi a ocupat teritorii din vestul statului pe o adâncime de peste 100 de km.

Pentru oprirea ofensivei venită din vest şi respingerea forţelor de pe teritoriul Belarusului, armata Federaţiei Ruse acţionează cu mari unităţi mecanizate şi de blindate, cu forţe pentru operaţii speciale, cu unităţi aeropurtate, cu sisteme de rachete, mijloace de aviaţie şi nave de luptă.

În cadrul exerciţiului, armata rusă a dislocat pe calea aerului, pentru prima dată, un batalion complet de blindate.

De asemenea, a fost prezentat un roi de elicoptere (foto mai jos), după cum l-a prezentat Ministerul rus al Apărării într-un clip, pentru transportarea forţelor speciale.

Totodată, au fost folosite pentru prima oară, în cadru exerciţiilor ZAPAD, robotul autonom de luptă Nerekhta (foto mai jos), dar şi avionul fără pilot Orion.

Chiar dacă la exerciţiu au fost anunţaţi peste 200.000 de militari, autorităţile ruseşti au declarat că nu vor depăşi 6.400 de militari sub un comandament operaţional, pentru a nu încălca Documentul de la Viena, din 2011.

Conform Moscovei, exerciţiile strategice întrunite între cele două ţări au loc o dată la doi ani. Anul acesta, peste 12.800 de militari, din care 2.500 ruşi, cu 350 de mijloace tehnice, din care 140 de tancuri, 110 piese de artilerie şi sisteme de rachete sunt dislocaţi pe teritoriul Belarusului.

 

Despre ZAPAD 2021

Peste 200.000 de militari ruşi participă, în perioada 10 – 16 septembrie, la exerciţiul strategic Zapad (Vest) 2021, conform Ministerului rus al Apărării.

Militarii folosesc 80 de avioane şi elicoptere, 760 de vehicule terestre, dintre care 300 de tancuri şi 250 de piese de artileri, multe sisteme de rachete, dar şi 15 nave de luptă.

La manevre participă şi 2.000 de militari din CSTO (Organizaţia Tratatului de Securitate Colectivă - Rusia, Armenia, Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan şi Uzbekistan) şi SCO (Organizaţia pentru Cooperare de la Shanghai -  Rusia, China, Kazahstan, Tadjikistan, Uzbekistan şi Kârgâzstan), dar şi un detaşament de militari indieni (foto mai jos).

Exerciţiul se desfăşoară în nouă poligoane din Districtul militar vest al Federaţiei Ruse şi în cinci centre de pregătire din Belarus, principalele locuri de dislocare a forţelor fiind prezentate mai jos.