11 iunie 2019

Yukiya Amano, directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, a confirmat că Iranul şi-a sporit producţia de uraniu îmbogăţit

Mircea Olteanu

Yukiya Amano, directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), a confirmat luni că Iranul a sporit producţia proprie de uraniu îmbogăţit, acţiune anunţată încă de luna trecută de Teheran ca replică la reintroducerea sancţiunilor americane, informează postul BBC News.

Sursă foto: Mediafax

Diplomatul japonez, care conduce agenţia ce are inclusiv responsabilitatea de a monitoriza respectarea angajamentelor asumate de Iran în cadrul Acordului nuclear din 2015, a mai afirmat că momentan nu este clar când nivelul producţiei ar putea ajunge la limita stabilită de înţelegerea semnată de Teheran şi marile puteri.

Yukiya Amano a îndemnat la dialog pentru reducerea tensiunilor.

Preşedintele Donald Trump a decis retragerea SUA din Acordul atomic semnat de marile puteri cu Iranul. Marea Britanie, Germania, Franţa, China şi Rusia doresc să menţină Acordul nuclear cu Teheranul. În urma reintroducerii sancţiunilor americane, Iranul a avertizat că ar putea renunţa la aplicarea unor angajamente asumate prin Acordului nuclear în cazul în care marile puteri semnatare nu îşi respectă promisiunile făcute în acord, inclusiv privind eliminarea sancţiunilor economice.

Mai mult, oficiali de la Teheran au comunicat că Iranul ar putea obţine în patru zile uraniu îmbogăţit până la un nivel de puritate de 20%.

Experţii sunt de părere că timpul necesar pentru obţinerea de uraniu cu o puritate de 90%, nivel propice pentru fabricarea de arme nucleare, se înjumătăţeşte în momentul în care uraniul a fost îmbogăţit până la nivelul de puritate de 20%.

În conformitate cu termeni acordului atomic cu marile puteri, Iranul are voie să îmbogăţească uraniu până la un nivel de puritate de 3,67%.