03 septembrie 2018

Xi Jimping: China spune nu ”proiectelor de vanitate” ale Africii

Marinela Sarbu

Fondurile chineze nu sunt pentru "proiectele de vanitate" din Africa, ci pentru a construi o infrastructură care să elimine blocajele de dezvoltare, a declarat preşedintele chinez Xi Jinping luni, spunând companiilor chineze că trebuie să respecte populaţia locală şi mediul, relatează Reuters.

Xi vorbeşte în cadrul unui forum de afaceri înainte de începerea unui summit trienal China-Africa despre prietenia lor care a fost onorată de timp şi precizează că investiţia Chinei în Africa vine fără nicio condiţie politică ataşată.

"China nu se amestecă în afacerile interne ale Africii şi nu îşi impune propria voinţă asupra Africii. Ceea ce merită este împărtăşirea experienţei de dezvoltare şi sprijinul pe care îl putem oferi pentru întinerirea şi prosperitatea naţională a Africii", a spus Xi.

"Cooperarea Chinei cu Africa este clar vizată de blocajele majore ale dezvoltării. Resursele pentru cooperarea noastră nu trebuie să fie cheltuite pe niciun proiect de vanitate, ci în locuri unde acestea contează cel mai mult", a spus el.

China a refuzat să se angajeze în diplomaţia "capcană a datoriilor", dar Xi este

deschis să utilizeze adunarea liderilor africani pentru a oferi o nouă rundă de finanţare, ca urmare a unui angajament de 60 de miliarde de dolari luat la summitul precedent din Africa de Sud, de acum trei ani.

Oficialii chinezi au promis să fie mai precauţi pentru a se asigura că proiectele sunt durabile. China apără creditarea continuă în Africa, pe motiv că pe continent încă este nevoie de o dezvoltare a infrastructurii finanţate pe datorie.