26 septembrie 2018

WSJ: Statele Unite retrag sisteme antibalistice din Orientul Mijlociu, pentru a se concentra pe contracararea Rusiei şi Chinei

Mihai Draghici

Departamentul american al Apărării va transfera sisteme antibalistice din mai multe ţări situate în Orientul Mijlociu, o decizie care va lăsa aliaţi ai Statelor Unite cu mai puţine capabilităţi defensive pe fondul tensiunilor dintre Administraţia Donald Trump şi Iran, informează Wall Street Journal.

Sursă foto: Mediafax

Secretarul american al Apărării, James Mattis, a decis retragerea sistemelor Patriot instalate în Iordania, Kuwait şi Bahrain, în cadrul unui plan de realiniere a capabilităţilor militare cu obiectivul contracarării ameninţărilor reprezentate de China şi Rusia, afirmă oficiali militari americani de rang înalt. Sistemele vor fi retrase în luna octombrie, precizează oficialii citaţi.

Decizia riscă să diminueze capacităţile de apărare ale unor aliaţi ai Statelor Unite, în contextul amplificării tensiunilor dintre Casa Albă şi regimul islamist de la Teheran.

Preşedintele Donald Trump a decis retragerea Statelor Unite din Acordul nuclear semnat de marile puteri cu Iranul.

În discursul rostit marţi la Adunarea Generală ONU, Donald Trump a acuzat Iranul de activităţi periculoase în Orientul Mijlociu şi a condamnat din nou Acordul nuclear. "Iranul are o agendă criminală. Liderii iranieni nu îşi respectă vecinii, nu respectă frontierele şi drepturile suverane ale naţiunilor", a afirmat Trump.

Liderul de la Casa Albă a condamnat încă o dată "Acordul nuclear oribil din 2015", semnat de marile puteri cu Iranul.

Regimul de la Teheran a creat "haos, moarte şi distrugeri" în Orientul Mijlociu, a continuat Trump, acuzându-i pe liderii iranieni că au furat din avuţia naţiunii şi exportă terorismul. Donald Trump a îndemnat comunitatea internaţională să izoleze Iranul prin aplicarea sancţiunilor.

Acum câteva zile, Statele Unite au cerut Rusiei să reanalizeze decizia de livrare a sistemelor de rachete S-300 Siriei.

Kuwait: Decizia SUA de a transfera sistemele antibalistice este o "procedură de rutină"

Decizia Statelor Unite de mutare a sistemelor antibalistice din unele ţări situate în Orientul Mijlociu este o "procedură de rutină", anunţă Kuwaitul, oferind asigurări că sistemele defensive kuwaitiene nu vor fi afectate.

"Este vorba de o procedură internă a SUA, o procedură de rutină. Sistemul Patriot al Kuwaitului protejează independent întregul teritoriu al ţării", anunţă Statul Major al armatei kuwaitiene, citat de agenţia Reuters.

Departamentul american al Apărării va transfera sisteme antibalistice din mai multe ţări situate în Orientul Mijlociu, o decizie care va lăsa aliaţi ai Statelor Unite cu mai puţine capabilităţi defensive pe fondul tensiunilor dintre Administraţia Donald Trump şi Iran.