09 iunie 2023

WSJ: China vrea să instaleze în Cuba un centru pentru interceptarea comunicaţiilor. Va fi cea mai apropiată bază de teritoriul SUA a unui inamic străin

Andreea Soare

China a semnat un acord cu oficialii cubanezi pentru instalarea pe insulă a unui centru de interceptare a emailurilor, apelurilor telefonice şi a transmisiilor prin satelit, scrie The Hill. Centrul militar se va afla la doar 160 de kilometri de Florida.

Sursă foto: Profimedia

Informaţia a apărut pentru prima dată în WSJ, citându-se oficiali americani, care susţin că statul cubanez va primi miliarde de dolari de la China pentru găzduirea acestui centru.

Dacă oficialii chinezi ar opera în afara bazei, aceştia ar putea să intercepteze semnalul comunicaţiilor, adică Beijingul ar putea intercepta emailuri, apeluri telefonice şi transmisii prin satelit.

Senatorii americani au declarat că Joe Biden ar trebui să ia măsuri mai dure împotriva Chinei, care provoacă securitatea Statelor Unite.

„Inamicii Americii ştiu că Biden este prea slab pentru a lua atitudine, aşa că profită de ospitalitatea oferită de regimul comunist din Cuba. Această acţiune a Chinei reprezintă o ameninţare la adresa securităţii naţionale, care nu poate fi ignorată”, a spus senatorul Rick Scott, care a precizat că nu este vorba doar despre „spionarea guvernului (n.r. american), ci şi a emailurilor şi datelor cetăţenilor americani”.

Instalarea acestei facilităţi în Cuba ar permite Chinei să monitorizeze comunicaţiile electronice din sud-estul SUA, unde se află cele mai multe baze militare, precum şi să monitorizeze traficul navelor. Comandamentul Central al SUA se află în Tampa, iar Fort Liberty, cea mai mare bază militară americană, se află în North Carolina.

Întrebat cum comentează subiectul, John Kirby, purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate al Casei Albe, a declarat că „nu a văzut raportul”, însă nu a negat că ar fi o informaţie corectă şi a menţionat că SUA are „preocupări majore” faţă de relaţia Chinei cu statul cubanez.

Un fost oficial american din domeniul informaţiilor a declarat, în condiţii de anonimitate, că un centru de supraveghere al Chinei în Cuba ar avea o importanţă enormă, marcând extinderea capabilităţilor de spionaj ale Beijingului, oferindu-i acces la informaţii prin accesarea semnalului.