14 ianuarie 2019

WSJ: Administraţia de la Casa Albă a solicitat Pentagonului să elaboreze opţiuni de atacare a Iranului

Mircea Olteanu

Casa Albă a solicitat, anul trecut, Pentagonului să elaboreze opţiuni de atacare a Iranului după ce un grup de militanţi sprijiniţi de Teheran au tras focuri de mortiere într-o zonă din Bagdad unde se află şi Ambasada SUA în Irak, a relatat publicaţia The Wall Street Journal, potrivit postului CNBC.

Sursă foto: Mediafax

Cererea, care a fost făcută de Consiliul pentru Siguranţă Naţională de la Casa Albă, organism condus de John Bolton, a stârnit îngrijorări profunde în rândul oficialilor de la Pentagon, potrivit WSJ, care citează foşti şi actuali oficiali americani.

Pentagonul s-a conformat cererii, însă nu este clar dacă opţiunile privind atacarea Iranului au fost trimise Casei Albe, ori dacă preşedintele Donald Trump ştia despre această cerere.

Decizia de a cere opţiuni militare a fost provocată de un incident petrecut în septembrie 2018, atunci când trei proiectile de mortier au fost lansate spre zona misiunilor diplomatice din Bagdad, însă proiectilele au căzut într-o zonă neocupată şi nimeni nu a fost rănit. Ulterior, militanţi neidentificaţi au lansat trei rachete în apropierea Consulatului SUA din oraşul irakian Basra.

Pentagonul a transmis că are sarcina de a oferi preşedintelui opţiuni pentru diverse ameninţări.

Garrett Marquis, purtător de cuvânt al Consiliului pentru Siguranţă Naţională, a declarat că Administraţia de la Casa Albă va continua să ia în considerare "întreaga paletă de opţiuni" după atacuri.