22 iunie 2019

WSJ: Activist republican, anchetat în SUA după invitarea unor politicieni români la învestirea preşedintelui Donald Trump

Mihai Draghici

Procurori din SUA au intensificat o anchetă care vizează posibile eforturi ale unui activist republican care colectează fonduri de campanie, Elliott Broidy, de a profita de legăturile cu Administraţia Donald Trump pentru a invita la Washington politicieni străini, inclusiv din România, scrie WSJ.

Procurorii federali verifică dacă Elliott Broidy, unul dintre principalii activişti care au colectat fonduri pentru campania lui Donald Trump în 2016 şi ulterior a fost propus vicepreşedinte pentru Afaceri Financiare al Comitetului Naţional al Partidului Republican, a fost plătit de clienţi ai firmei sale de analizare a informaţiilor pentru a le oferi acces special la ceremonia de învestitură în funcţie a preşedintelui SUA, desfăşurată la începutul anului 2017, afirmă surse citate de cotidianul american The Wall Street Journal. Astfel de activităţi ar putea constitui abateri de la legile în materie de finanţare a campaniilor electorale, în materie de lobby şi de combatere a spălării banilor.

La începutul lunii aprilie, procurorii din Brooklyn au cerut Comitetului care s-a ocupat de ceremonia învestirii preşedintelui Donald Trump documente referitoare la Elliott Broidy şi la clienţii companiei sale, inclusiv despre politicienii străini care au participat la evenimentele de învestitură la invitaţia activistului republican. Compania, numită Circinus LLC, oferă analize de informaţii guvernelor străine şi altor clienţi.

Elliott Broidy a invitat oficiali din Angola şi România la ceremoniile de învestire a preşedintelui Donald Trump din 2017, printre invitaţi figurând un român care urma să fie judecat pentru corupţie peste câteva săptămâni, precizează WSJ. De asemenea, Broidy le-a prezentat oficiali din Angola unor membri ai Congresului. Guvernul Angolei a plătit companiei lui Broidy şase milioane de dolari pentru servicii.

Reprezentanţii lui Elliott Broidy susţin că nu au fost plătiţi pentru activităţi de lobby, astfel că nu a fost nevoie să dezvăluie serviciile autorităţilor americane.

Un purtător de cuvânt al Comitetului care s-a ocupat de ceremonia învestirii preşedintelui Donald Trump a comunicat că a oferit răspunsuri la solicitările procurorilor în aprilie.

Un reprezentant al lui Elliott Broidy a declarat că demnitarii străini invitaţi de firma Circinus LLC - inclusiv potenţiali clienţi sau clienţi existenţi - au primit aprobări din partea Comitetului de învestitură şi Departamentului de Stat pentru a participa la ceremonii. Reprezentanţii Casei Albe şi Departamentului Justiţiei au refuzat să facă vreun comentariu pe această temă.