15 septembrie 2021

WP: Generalul Mark Milley l-a contactat pe omologul chinez Li Zuocheng pentru a-l asigura că Trump nu va lansa un atac asupra Chinei, după înfrângerea de la alegerile prezidenţiale din noiembrie 2020

Andreea Soare

Potrivit unui articol al Washington Post, bazat pe cartea „Peril” a jurnaliştilor Bob Woodward şi Robert Costa, generalul american Mark Milley, preşedintele Comitetului Întrunit al Şefilor de State Majore din armata SUA, l-ar fi contactat pe omologul chinez Li Zuocheng, anul trecut, pentru a-l asigura că preşedintele american de la acea vreme, Donald Trump, nu va lansa un atac asupra Chinei, scrie Reuters, care citează WP.

Sursă foto: Profimedia

Generalul Milley l-ar fi contactat pe generalul chinez Li Zuocheng pe 30 octombrie 2020 – cu patru zile înainte de alegerile prezidenţiale din SUA - şi, din nou, pe 8 ianuarie, la două zile de când susţinătorii lui Trump au intrat cu forţa în Capitoliu.

Potrivit informaţiilor incluse în această carte (care va fi lansată săptămâna viitoare şi se bazează pe interviuri cu peste 200 de persoane familiare subiectului), Milley l-a asigurat pe Li Zuocheng că SUA sunt stabile şi nu vor lansa un atac. În cazul în care s-ar fi discutat, totuşi, despre un atac, Milley l-ar fi anunţat pe omologul său.

„Vreau să vă asigur că guvernul american este stabil şi totul este în regulă. Nu vă vom ataca sau şi nu vom iniţia operaţiuni cinetice împotriva voastră”, i-ar fi spus Milley lui Li.

Se pare că apelul telefonic dintre cei doi lideri militari ar fi avut loc după o discuţie dintre Milley şi Nancy Pelosi, şefa Camerei Reprezentanţilor, care l-ar fi întrebat pe generalul american care sunt metodele prin care pot preveni ca un „preşedinte instabil (n.r. mintal)” să lanseze un atac nuclear.

„Este nebun. Ştii şi tu că este nebun”, i-ar fi spus Pelosi lui Milley, la acea vreme.

„Sunt de acord cu tine”, a răspuns Milley, susţine WP.

În contextul apariţiei acestor informaţii, fostul preşedinte american, Donald Trump, crede că Milley ar trebui acuzat de „trădare”, dacă informaţiile din cartea „Peril” se vor confirma. De asemenea, Trump susţine că nu a vrut niciodată să atace China.

Potrivit WP, la acea vreme, imediat după alegerile prezidenţiale şi câştigarea acestora de către Joseph Biden, Milley se temea că Trump a suferit un „declin mintal”. Mai mult decât atât, acesta ar fi cerut oficialilor americani să verifice cu el orice ordin al preşedintelui Trump, care implica armele nucleare.