19 noiembrie 2023

Washington Post: Israelul, Statele Unite şi Hamas sunt aproape de un acord pentru a elibera zeci ostatici în schimbul unei încetări de cinci zile a focului / Israelul nu a confirmat încă acordul

Gabriel Negreanu

Israelul, Statele Unite şi Hamas au ajuns la un acord provizoriu pentru a elibera zeci de femei şi copii ţinuţi ostatici în Gaza în schimbul unei pauze de cinci zile a luptelor, a relatat Washington Post, citând persoane familiare cu acordul.

Sursă foto: Mediafax

Eliberarea ostaticilor ar putea începe în următoarele câteva zile, dacă nu apar probleme de ultim moment, potrivit unor persoane familiare cu acordul detaliat, de şase pagini, a precizat  publicaţia americană.

Raportul vine în contextul în care Israelul pare să se pregătească să îşi extindă ofensiva împotriva militanţilor Hamas în sudul Fâşiei Gaza.

Conform acordului, toate părţile vor îngheţa operaţiunile de luptă timp de cel puţin cinci zile, în timp ce 50 sau mai mulţi ostatici vor fi eliberaţi în grupuri la fiecare 24 de ore, potrivit Post. Hamas a luat aproximativ 240 de ostatici în timpul raidului său în interiorul Israelului, care a ucis 1.200 de persoane.

Pauza este, de asemenea, menită să permită intrarea unei cantităţi semnificative de ajutor umanitar, a realatează Washington Post, adăugând că schiţa acordului a fost elaborată în timpul unor săptămâni de discuţii în Qatar.

Cu toate acestea, atât premierul israelian Benjamin Netanyahu, cât şi oficiali americani au declarat recent că nu s-a ajuns încă la un acord.

Netanyahu a declarat sâmbătă seara, în cadrul unei conferinţe de presă: "În ceea ce priveşte ostaticii, există multe zvonuri nefondate, multe rapoarte incorecte. Aş dori să fie clar: până în prezent, nu a existat niciun acord. Dar vreau să promit: Când va fi ceva de spus - vă vom raporta despre asta".