31 iulie 2018

Washington Post: Coreea de Nord pare să construiască două rachete balistice intercontinentale

Mircea Olteanu

Serviciile de spionaj din USA au detectat semne care par să indice că regimul din Coreea de Nord ar fabrica una sau două noi rachete balistice intercontinentale, relatează cotidianul Washington Post, citând oficiali americani neidentificaţi, potrivit agenţiei de ştiri Reuters.

Sursă foto: Mediafax

Oficialii citaţi de cotidianul american au dezvăluit că serviciile de spionaj cred că procesul de fabricare a rachetelor se desfăşoară într-un complex de cercetare din Sanumdong, în apropierea Phenianului.

În pofida angajamentelor privind denuclearizare, asumate de liderul nord-coreean Kim Jong-Un în cursul întrevederii istorice cu preşedintele SUA, Donald Trump, există tot mai multe semnale care indică faptul că regimul de la Phenian continuă să-şi dezvolte arsenalul nuclear şi balistic.

Până în acest moment nu au existat semne clare de progres în ceea ce priveşte denuclearizarea Coreei de Nord după întrevederea de la Singapore din 12 iunie.

La începutul lunii iulie, Coreea de Nord a acuzat Administraţia de la Washington că insistă "unilateral şi într-un stil de gangster cu denuclearizarea", catalogând drept "regretabilă" această atitudine. Totuşi, Ministerul de Externe de la Phenian a subliniat că liderul nord-coreean, Kim Jong-Un, vrea în continuare "relaţii de prietenie şi încredere" cu preşedintele Donald Trump.

Preşedintele SUA, Donald Trump, a afirmat în cursul lunii iulie că nu există "un termen limită" pentru denuclearizarea Coreei de Nord şi nu este necesară grăbirea procesului, deşi anterior liderul de la Casa Albă susţinea că dezarmarea va începe "foarte repede".

Mike Pompeo, secretarul american de Stat, a declarat recent ca regimul de la Phenian continuă să producă materiale fisibile pentru fabricarea de bombe nucleare, adăugând că Washingtonul încearcă în continuare pe cale diplomatică să convingă Phenianul să renunţe la programul său atomic.