18 aprilie 2024

Washington Institute: Rusia şi Iranul transformă Ucraina şi Israelul în „laboratoare de luptă” pentru a identifica vulnerabilităţile militare occidentale. USCENTCOM, îngrijorat că Rusia ar putea vinde Iranului avioane SU-35

Andreea Soare

Rusia şi Iran folosesc Ucraina şi Israelul ca „laboratoare de luptă” pentru a identifica vulnerabilităţile militare occidentale, au spus experţii Washington Institute, în faţa Subcomitetului de Afaceri Externe din cadrul Camerei Reprezentanţilor, miercuri, scrie The Hill.

Sursă foto: Mediafax

„Împreună, Rusia şi Iranul folosesc Ucraina şi Orientul Mijlociu ca laboratoare de luptă pentru a-şi îmbunătăţi armele şi pentru a dezvolta tehnici care să depăşească sistemele de apărare ale SUA şi ale aliaţilor”, a spus Dana Stroul, director la Institutul de Cercetare Washington.

„Iranul învaţă lecţii de la Rusia cu privire la combinarea atacurilor şi obţine informaţii despre punctele tari şi punctele slabe ale sistemelor de apărare antiaeriană şi antirachetă occidentale”, a mai spus Stroul.

Potrivit lui Stroul, atacul Iranului asupra Israelului a fost „similar cu atacurile ruseşti asupra Ucrainei”, a continuat aceasta.

Experţii aflaţi la audierea de miercuri susţin că dependenţa Rusiei de armele iraniene – pentru a-şi putea continua invazia Ucrainei – a schimbat balanţa puterii în relaţia dintre cele două state, diminuând influenţa Rusiei asupra regimului, Iranul obţinând în schimb mai multe capacităţi.

Un alt expert este de părere că SUA trebuie să acţioneze spre perturbarea producţiei de arme ruseşti şi iraniene care ajută Rusia să ocupe Ucraina şi care ar putea ajuta, în viitor, Iranul să atace Israelul. Un legislator american prezent la audiere a transmis, de asemenea, că USCENTCOM este îngrijorat că Rusia ar putea oferi Iranului avioane ruseşti SU-35 în schimbul unor drone şi rachete iraniene.

„Imaginaţi-vă cum ar fi arătat un atac cu avioane de vânătoare împotriva Israelului”, a spus acesta.