26 octombrie 2019

Vor rămâne sistemele S-400 pe teritoriul Serbiei?

Monitorul Apărării şi Securităţii

La 25.10.2019, preşedintele Serbiei, Aleksandar Vučić, însoţit de ministrul apărării, Aleksandar Vulin, şi şeful Statului Major General al Armatei, generalul Milan Mojsilović, i-au vizitat pe militarii sârbi şi ruşi din Comandamentul Exerciţiului Tactic ”Scutul Slav 2019”, dislocat pe Aerodromul ”Colonel Pilot Milenko Pavlović” de la Batajnica (Belgrad), cu ocazia ”Zilei Vizitatorilor Distinşi”.

Sursă foto: Mediafax

În stilul său caracteristic, preşedintele A.Vučić a folosit ocazia pentru a lăuda relaţiile dintre Belgrad şi Moscova, cu accent pe colaborarea în domeniul apărării. În context, acesta a lăudat performanţele tehnicii militare ruse, care a fost dislocată în Serbia pentru nevoile exerciţiului: elemente ale unui divizion de sisteme de rachete de apărare antiaeriană (AA) S-400 ”Triumf” şi o baterie de sisteme de artilerie şi rachete ”Panţir-S1”. Nu în ultimul rând, preşedintele a reconfirmat că Serbia a cumpărat deja un sistem ”Panţir-S” şi aşteaptă livrarea lui în curând.

Preşedintele sârb chiar a ”plusat”, afirmând despre S-400 că este cel mai bun sistem de acest tip din lume, el însuşi convingându-se de eficienţa sistemului (”în mai puţin de 5 minute a distrus toate ţintele […] în condiţiile în care 14 formaţiuni aeriene atacau Serbia”). Potrivit lui A.Vučić, o rachetă a sistemului S-400 loveşte ţinta cu precizia de 98%, iar de obicei se lansează două rachete asupra unei ţinte, astfel că ţinta nu poate fi ratată. Şi precizia sistemului ”Panţir-S” este mare, susţine preşedintele sârb, de circa 95%.

Liderul sârb, prezentat pe site-ul Ministerului Apărării al R.Serbia drept ”comandant suprem” al Armatei Serbiei, a reiterat că Serbia îşi întăreşte semnificativ capacităţile militare şi, deşi încă nu este ”suficient de puternică”, este mult mai puternică decât înainte.

Preşedintele a ţinut să laude şi calitatea personalului armatei sârbe, concret, a rachetiştilor şi a comandantului Brigăzii 250 Rachete AA Belgrad, generalul de brigadă Tiosav Janković, care a fost la instruire în F.Rusă (în luna septembrie 2019), pentru operarea pe sisteme S-400 şi ”Panţir-S1”.

Preşedintele a vizitat atât centrul de comandă (unde a putut vedea ”imaginea radar”, respectiv situaţia din spaţiul aerian), cât şi poziţiile celor două sisteme, S-400 şi ”Panţir-S1”. Echipajele i-au demonstrat preşedintelui funcţionarea sistemelor.

În finalul vizitei, şeful contingentului rus participant la exerciţiu, locţiitorul comandantului Forţelor Aero-Cosmice ale F.Ruse şi comandant al trupelor de apărare AA al forţelor armate ale F.Ruse, general-locotenent (cu două stele) Iuri Nikolaevici Grehov, i-a înmânat preşedintelui o machetă a sistemului ”Panţir-S1”.

Din delegaţia rusă mai fac parte generalul-maior (cu o stea) Serghei Viktorovici Babakov, comandantul trupelor de rachete AA ruse, şi colonelul Andrei Veaceslavovici Dughin, reprezentant al centrului pentru trupele de apărare AA al Academiei Militare a Apărării AA ”Jukov” din Tver.

*

*     *

Ca şi în alte cazuri în care a considerat că poate câştiga capital politic, preşedintele Serbiei a folosit exerciţiul ”Scutul Slav 2019” pentru a evidenţia încă o dată prietenia şi nivelul înalt al colaborării între Belgrad şi Moscova. În context, a subliniat că Serbia deja a achiziţionat ”un sistem Panţir-S” şi regretă că nu are resurse pentru achiziţia de sisteme S-400. Concret, preşedintele a afirmat că, dacă Serbia ar avea două divizioane de sisteme S-400, nimeni niciodată nu ar zbura (nepoftit!) deasupra Serbiei şi nici nu s-ar gândi la aşa ceva. În lipsa banilor, a mai afirmat preşedintele, sârbii se pot consola cu ocazia de a vedea cum arată şi cum funcţionează S-400...

Preşedintele chiar a ”dat apă la moară” nostalgicilor, subliniind că părţii sârbe i-ar plăcea să aibă sistemul S-400, dar nu şi-l permite, iar singura şansă să-l aibă ar fi ca ruşii să-l lase aici (cadou!). Oricum, preşedintele şi-a exprimat convingerea că într-o zi Serbia îşi va permite să cumpere astfel de sisteme.

Ca de obicei, nici de această dată informaţiile din presa oficială (site-urile ministerului sârb al apărării şi armatei sârbe) nu au fost prea detaliate. Odată cu debutul exerciţiului, mass-media sârbă a preluat mai multe date şi informaţii din presa rusă (mai ales din filmuleţele canalului TV militar din F.Rusă, ”Zvezda”).

Experţii au comentat şi în legătură cu rachetele dislocate în Serbia pentru exerciţiu, dar nu au ajuns la o ”concluzie certă”: rachete 9M96E2 (cu raza de acţiune de 120 km), 48N6 (cu raza de acţiune de 250 km) sau chiar 0N6 (cu raza de acţiune de 400 km). De asemenea, nu sunt date publice nici despre cum a funcţionat integrarea sistemelor de radiolocaţie ale sistemelor ruseşti participante la exerciţiu (S-400 şi ”Panţir-S1”) cu cele sârbeşti (S-125 ”Neva” şi ”Kub-M”). Pe unele site-uri a putut fi văzută o imagine radar pentru sistemul sârbesc ”Neva” (inclusiv cu poziţii de luptă ale sistemelor sârbeşti S-125 şi ”Kub-M” şi zonele pe care le ”acoperă” acestea).

Este improbabil ca sistemul S-400 să rămână în Serbia la încheierea exerciţiului (ca ”răspuns” al Moscovei la baza militară americană de la Deveselu), în pofida unor speculaţii din mass-media sârbă şi din regiune. Este puţin probabil şi ca sistemul ”Panţir-S1” participant la exerciţiu să rămână în Serbia (preşedintele sârb nu ar fi ratat ocazia să spună acest lucru!).

Singurele certitudini în domeniu rămân certificarea unor rachetişti sârbi pentru operarea de sisteme S-400 şi ”Panţir-S”, livrarea ”în curând” a ”unui sistem” ”Panţir-S” Serbiei (care a fost deja plătit de partea sârbă) şi executarea în comun a două faze ale exerciţiului ”Scutul Slav 2019” (prima, în F.Rusă, la mijlocul lunii septembrie, iar a doua, în perioada 23-29.10.2019, în Serbia).