11 noiembrie 2018

Vladimir Putin susţine că Rusia doreşte restabilirea dialogului cu SUA privind Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF)

Mircea Olteanu

Preşedinţii Rusiei şi Statelor Unite, Vladimir Putin, respectiv Donald Trump, s-au salutat în momentul în care cei doi au ajuns la scena de la Arc de Triomphe de unde au asistat la ceremonia de comemorare a Armistiţiului din 1918, care a pus capăt Primului Război Mondial, relatează presa internaţională.

Sursă foto: Mediafax

"Ceremonia a fost organizată în aşa fel încât nu am putut vorbi. Doar am urmărit ceremonia", a declarat Putin după ce a fost întrebat dacă a putut discuta cu omologul său american.

Ulterior, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat că Moscova doreşte restabilirea dialogului cu Statele Unite privind Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF), după ce preşedintele american Donald Trump a anunţat luna trecută retragerea SUA din acest acord, relatează Reuters.

Preşedintele Trump a acuzat Rusia de încălcarea acordului semnat în anul 1987 şi a anunţat în octombrie că Statele Unite se vor retrage din Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF).

De asemenea, liderul rus a mai declarat duminică pentru televiziune RT France, că speră că va avea o întrevedere cu Trump în marja summitului G-20 din Argentina, programat să se desfăşoare între 30 noiembrie şi 1 decembrie.

 

 

 

 

 

 

Macron afirmă că"naţionalismul este o trădare a patriotismului", în discursul de Ziua Armistiţiului

Preşedintele francez Emmanuel Macron a denunţat "naţionalismul" ca fiind "o trădare a patriotismului" într-un discurs cu ocazia comemorării armistiţiului care a pus capăt Primului Război Mondial, în prezenţa unor autoproclamaţi lideri naţionalişti, cum ar fi Donald Trump sau Vladimir Putin.

"Patriotismul este exact opusul naţionalismului", a declarat Macron. "Naţionalismul este o trădare a patriotismului. Spunând că interesele noastre primează, de ce să ne pese de alţii, ştergem ceea ce o naţiune are cel mai de preţ, ceea ce îi dă viaţa, ceea ce îi dă graţie, şi ceea ce este esenţial: valorile sale morale", a adăugat liderul francez, potrivit publicaţiei Le Figaro.

"Vechii demoni reapar, pregătiţi să îndeplinească munca lor de creare de haos şi moarte: noi ideologii manipula religii, istorie ameninţă să-şi urmeze cursul tragic“, a avertizat Macron, adăugând că lumea trebuie să se opună "tentaţiei cinismului" şi a apărat "spiritul de conciliere".

Întrebat în octombrie să explice de ce se consideră naţionalist, Trump a citat iubirea sa faţă de ţara şi apărarea intereselor economice ale SUA.

"Ne dăm toată bogăţia, toţi banii, altor ţări şi aceste nu ne tratează cum trebuie", a declarat Trump.

"Timp de mulţi ani, alte ţări, care ne sunt aliate (...) nu au tratat corect ţara noastră. Aşa că, în acest sens, sunt în mod clar un naţionalist şi sunt mândru de asta", a conchis preşedintele SUA, potrivit agenţiei de ştiri Reuters.