15 aprilie 2018

Vladimir Putin subliniază că alte atacuri împotriva Siriei vor instaura haosul în relaţiile internaţionale

Marian Avram

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a purtat, duminică, o conversaţie telefonică cu omologul său iranian, Hassan Rouhani, cei doi lideri discutând despre atacul lansate de Statele Unite, Marea Britanie şi Franţa împotriva Siriei, relatează site-ul agenţiei Tass.

Sursă foto: Mediafax

”Cei doi lideri au schimbat păreri despre atacul asupra Siriei efectuat de SUA şi aliaţii săi. Putin şi Rouhani au fost de acord că acţiunea a fost ilegală şi că afectează perspectivele reglemetării conflictului sirian. Vladimir Putin a subliniat că dacă astfel de acţiuni care încalcă prevederile Cartei ONU vor continua, atunci se va instaura haosul în relaţiile internaţionale”, a transmis Administraţia Prezidenţială de la Moscova.

Discuţia dintre Putin şi Rouhani are loc la o zi după ce o coaliţie formată din SUA, Marea Britanie şi Franţa a lansat, sâmbătă dimineaţă (ora 4.00 în România), un atac cu rachete de croazieră în Siria, cu scopul declarat de a sancţiona regimul Bashar al-Assad pentru atacul chimic comis la periferia oraşului Damasc. Anunţul bombardamentului a venit de la preşedintele SUA, Donald Trump, într-o declaraţie de la Casa Albă, în care preciza că a ordonat armatei Statelor Unite lansarea unor "bombardamente punctuale" asupra unor ţinte asociate capabilităţilor de arme chimice ale "dictatorului" Bashar al-Assad. Preşedintele american avertizase încă de miercuri că Statele Unite vor ataca Siria în urma unui atac chimic atribuit Administraţiei Bashar al-Assad. Regimul aflat la conducere în Siria, precum şi Rusia au negat însă orice implicare acuzând că este o înscenare, un pretext pentru o operaţiune militară.