15 mai 2019

Vladimir Putin şi-a exprimat dezamăgirea faţă de retragerea SUA din Tratatul INF în cadrul discuţiilor cu Mike Pompeo

Mircea Olteanu

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, care s-a întâlnit marţi la Soci cu secretarul american de Stat, Mike Pompeo, şi-a exprimat dezamăgirea în legătură cu retragerea SUA din Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF), a declarat un consilier prezidenţial de la Kremlin.

Sursă foto: Mediafax

Iuri Uşakov, consilier al preşedintelui Rusiei, a menţionat că Putin şi Pompei au discutat despre o serie de chestiuni de stabilitate strategic, inclusiv retragerea SUA din Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF) sau situaţia Noului Tratat privind Reducerea Armamentului Strategic (New START).

Potrivit oficialului rus, Moscova "aşteaptă ca Administraţia SUA să prezinte ideea [preşedintelui Donald] Trump în ceea ce priveşte stabilitatea strategică. De asemenea, ne-am exprimat dezamăgirea faţă de retragerea Statelor Unite din Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare. Am discutat despre situaţia din jurul Noului START care expiră în 2021".

"În acelaşi timp, preşedintele nostru a subliniat că suntem gata să revenim la un dialog pragmatic normal cu privire la toate aspectele stabilităţii strategice şi la toate aspectele legate de controlul armamentului", a adăugat consilierul.