Vladimir Putin spune când va folosi Rusia arme nucleare - Ministrul său de Externe e supărat pe exerciţiile NATO din Europa de Est, inclusiv din România
Mihai DraghiciRusia va utiliza arme nucleare doar ca ripostă la un atac, astfel că responsabilitatea pentru această "catastrofă mondială" va aparţine celor care au iniţiat conflictul, afirmă preşedintele Vladimir Putin, în timp ce ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, vrea măsuri pentru evitarea unui război, denunţând exerciţiile militare efectuate de NATO în Europa de Est, inclusiv în România.
Vladimir Putin a lăudat, joi, în cursul unui forum internaţional desfăşurat în staţiunea Soci, noile rachete ale armatei ruse. Liderul de la Kremlin a subliniat că doctrina de apărare a Rusiei nu include conceptul atacurilor nucleare preventive. Preşedintele rus a subliniat că Moscova ar recurge la armament atomic doar dacă sistemele de avertizare ar depista rachete lansate spre Rusia.
"Agresorii trebuie să ştie că riposta Rusiei ar fi inevitabilă", a declarat Vladimir Putin, citat de agenţia Associated Press.
"Doar dacă devenim convinşi că există un atac iminent asupra teritoriului Rusiei, iar acest lucru se întâmplă în câteva secunde, abia după aceea noi am lansa un atac de ripostă. Această situaţie ar fi o catastrofă mondială, dar vreau să subliniez că noi nu putem fi cei care o iniţiază, deoarece noi nu avem conceptul de atac preventiv. Noi am fi victimele unei agresiuni şi am merge în rai ca martiri", iar cei care au iniţiat agresiunea "vor muri fără a avea timp măcar pentru a se căi", a spus Putin.
Liderul Rusiei a avertizat că noile rachete hipersonice oferă ţării sale un avantaj militar. "Am ajuns înaintea concurenţei. Nu mai are nimeni arme hipersonice de mare precizie. Alţii plănuiesc să înceapă testele peste un an şi jumătate ori doi, noi le avem deja operaţionale", a explicat Putin.
La rândul său, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, pledează pentru măsuri de coordonare în scopul evitării unui război cu Alianţa Nord-Atlantică, denunţând exerciţiile militare efectuate de NATO în Europa de Est, inclusiv în România.
"Noi am spus mereu, iar acestea nu sunt vorbe goale, suntem favorabili unei Europe puternice şi stabile. O Europă care să îşi stabilească singură viitorul şi partenerii. Nu sunt sigur că acum este independentă. Liderii europeni au început să conştientizeze acest lucru. Este cazul preşedintelui Franţei, Emmanuel Macron, cu proiectul său de reformare a Uniunii Europene. În materie de securitate, Macron şi alţi lideri apreciază că Europa nu mai trebuie să mizeze exclusiv pe Statele Unite. Eu spun cât se poate de neutru că Europa are acest drept. Dar cum ar trebui să fie formulat acest lucru? Nu ştiu. Deoarece, în acelaşi timp, se vorbeşte despre înfiinţarea unui spaţiu «Schengen militar» care ar permite aducerea mai rapidă a armelor grele până la frontierele Rusiei. Există manevre militare organizate de NATO în ţările baltice, în Polonia şi în România. Prin contrast, manevrele militare organizate de Rusia şi China s-au derulat în mijlocul Siberiei", a declarat Lavrov într-un interviu acordat postului RT France şi publicaţiilor Paris Match şi Le Figaro.
Întrebat dacă aceste manevre militare nu reflectă cumva temeri privind un război mondial, Lavrov a răspuns: "Sper că nu vom ajunge acolo. Dar absenţa dialogului între militarii ruşi şi NATO este preocupantă. Consiliul NATO-Rusia s-a reunit de trei ori, fără rezultat". Şeful diplomaţiei ruse a subliniat că este necesar ca Rusia şi Alianţa Nord-Atlantică să comunice, avertizând că "nimeni nu ar ieşi învingător în urma unui război nuclear".