14 septembrie 2018

Vladimir Putin: Rusia va continua consolidarea capacităţilor militare, pentru apărarea suveranităţii

Mihai Draghici

Rusia va continua consolidarea efectivelor militare pentru apărarea propriei suveranităţi şi a aliaţilor, a avertizat vineri preşedintele Vladimir Putin, cu ocazia exerciţiului militar Vostok 2018.

Sursă foto: Mediafax

"Este datoria noastră faţă de ţară şi patrie să fim pregătiţi pentru apărarea suveranităţii, securităţii şi intereselor naţionale şi, dacă este necesar, să oferim susţinere aliaţilor", a declarat Vladimir Putin, prezent la Vostok 2018, cel mai mare exerciţiu militar efectuat de Rusia după încheierea Războiului Rece.

"Prin urmare, vom continua consolidarea forţelor armate, le vom echipa cu cele mai noi arme şi tehnologii şi vom dezvolta cooperarea militară internaţională", a adăugat liderul de la Kremlin.

Vladimir Putin afirmă că Rusia este o naţiune care vrea pace şi nu are planuri agresive. "Rusia este o ţară iubitoare de pace. Nu avem şi nu putem avea planuri agresive. Politica noastră externă vizează cooperarea constructivă cu toate ţările interesate de acest lucru", a subliniat Vladimir Putin, citat de site-ul agenţiei Tass.

Principala etapă a Exerciţiului militar Vostok-2018, cel mai amplu efectuat de armata rusă în ultimele decenii, a avut loc în Poligonul Ţugol, situat în regiunea Trans-Baikal. Vostok-2018 este cel mai mare exerciţiu efectuat de armata rusă după anul 1981, atunci când 100.000 de militari au participat la manevre organizate de Uniunea Sovietică.

Exerciţiul Vostok-2018 se desfăşoară în perioada 11-17 septembrie sub comanda ministrului rus al Apărării, Serghei Şoigu, în Extremul Orient rus şi în apropierea Oceanului Pacific. La manevre participă aproximativ 300.000 de militari, precum şi 1.000 de avioane, elicoptere şi drone, 36.000 de tancuri şi alte vehicule blindate, dar şi 80 de nave militare.

Demonstraţia de forţă include manevre comune cu armata chineză. China şi Rusia au mai efectuat manevre militare comune, dar nu de o asemenea amploare. Exerciţiul Vostok-2018 (Est-2018) semnalează intensificarea cooperării militare între Beijing şi Moscova, în contextul tensiunilor cu Occidentul.

Rusia şi China au o relaţie bazată pe încredere şi au abordări similare în probleme de securitate şi în combaterea protecţionismului comercial, au afirmat, în context, preşedinţii rus şi chinez, Vladimir Putin şi Xi Jinping.

Xi Jinping a atras atenţia că Beijingul şi Moscova vor combate unilateralismul, în contextul în care China este într-un conflict comercial cu Statele Unite. "Într-o situaţie internaţională care se schimbă rapid, marcată de instabilitate şi impredictibilitate în creştere, cooperarea între Rusia şi China căpătă o importanţă mai mare", a afirmat liderul chinez. "Alături de membrii comunităţii internaţionale, vom avansa soluţii politice la problemele actuale, la conflicte, vom apăra obiectivele şi principiile Cartei ONU, ne vom opune împreună unilateralismului şi protecţionismului comercial, avansând un nou tip de relaţii internaţionale", a adăugat Xi Jinping.