11 iulie 2019

Vladimir Putin: Rusia este pregătită să discute cu autorităţile de la Kiev după formarea unui nou Guvern în Ucraina

Andrei Vacaru

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat joi că ţara sa este dispusă să negocieze cu autorităţile de la Kiev pentru a găsi o soluţie în legătură cu conflictul din Ucraina după formarea unui nou Guvern în această ţară în urma alegerilor parlamentare de pe 21 iulie, relatează TASS.

Sursă foto: Mediafax

Declaraţia sa vine în contextul în care preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a transmis luni că este pregătit să aibă o întâlnire oficială cu omologul său rus la Minsk, menţionând că la discuţii ar trebui să participe şi Germania, Marea Britanie, Statele Unite şi Franţa.

„Nu am refuzat niciodată să discutăm, inclusiv despre extinderea formatului Normandia (grup de contact înfiinţat cu scopul de a ajunge la un acord de pace în estul Ucrainei, n.r.)”, a declarat Putin. „Cu toate acestea, mai întâi sunt necesare pregătiri pentru organizarea unui summit al formatului Normandia. În al doilea rând, negocierile vor fi posibile numai după formarea unui nou Guvern în Ucraina, după alegerile parlamentare din această ţară”, a adăugat el.

Vladimir Putin a făcut referire şi la premierul Marii Britanii, Theresa May, care urmează să părăsească funcţia. El a spus că nu ştie dacă ea ar fi dispusă să accepte o invitaţie la aceste negocieri. De asemenea, el a declarat că nu ştie nici cum celelalte state din formatul Normandia ar urma să se poziţioneze în privinţa unor noi discuţii. „Care va fi reacţia Administraţiei americane? Nu ştim. Cum vor răspunde Franţa şi Germania? Acestea sunt întrebări care au nevoie de răspunsuri”, a adăugat el.

Relaţiile dintre Ucraina şi Rusia s-au deteriorat în anul 2014, când Rusia a anexat Peninsula Crimeea. Cele două ţări sunt în conflict şi din cauza faptului că Rusia susţine separatiştii din regiunea Donbass, din estul Ucrainei.

Cele două ţări au semnat un acord de încetare a focului în anul 2015, în Minsk, capitala Belarusului, cu susţinerea Franţei şi Germaniei. Acordul a avut un succes limitat în ceea ce priveşte încetarea ostilităţilor dintre Rusia şi Ucraina.