07 iunie 2018

Vladimir Putin: Retragerea SUA din Tratatul Rachetelor Anti-balistice, o tentativă de încălcare a parităţii strategice

Mircea Olteanu

Preşedintele rus Vladimir Putin susţine că retragerea Statelor Unite din Tratatul Rachetelor Anti-balistice reprezintă o "tentativă de încălcare a parităţii strategice", adăugând că Moscova va reacţiona la acest lucru pentru a menţine paritatea, informează site-ul agenţiei de ştiri Tass.

"Ameninţarea distrugerii reciproce a moderat participanţii de pe arena internaţională, a prevenit întreprinderea de acţiuni pripite de către marile puteri şi a forţat participanţii să se respecte reciproc", a declarat liderul de la Kremlin, în cursul unui program de televiziune în care a răspuns în direct la întrebări puse telefonic.

"Retragerea SUA din tratatele privind rachetele antibalistice este o tentativă de a pune capăt parităţii strategice", a mai afirmat Vladimir Putin.

"Însă răspundem la asta. În discursul meu (în Adunarea Federaţiei ruse) am vorbit despre asta: sisteme moderne de armament, care au fost dezvoltate şi vor fi introduse în dotare, în mod cert vor menţine această paritate", a adăugat preşedintele Rusiei.

Statele Unite s-au retras din Tratatul Rachetelor Anti-balistice în anul 2002.

În luna martie, preşedintele Vladimir Putin a anunţat că Rusia a dezvoltat o serie de noi arme nucelare "invincibile", inclusiv o rachetă cu rază de acţiune "nelimitată", despre care liderul de la Kremlin susţinea că pot evita sistemele antibalistice americane, relatează cotidianul The Telegraph pe pagina electronică.

Însă surse din cadrul serviciilor secrete americane au transmis postului CNBC că patru teste cu racheta au fost toate un eşec. Cel mai lung zbor al rachetei a fost de 25 de kilometri, potrivit surselor citate de CNBC.